V Plzni svedly tvrdou bitvu o prvenství ANO a ODS, v Klatovech suverénně uspěla strana s modrým ptákem ve znaku. Jinak ale letošní komunální volby potvrdily, že okresní města a obce jsou především kolbištěm místních sdružení a nezávislých. V žádném okresním městě v Plzeňském kraji, kromě již zmíněných Klatov, nezvítězila tradiční strana. Do zastupitelstva se nedostal dosavadní starosta Domažlic Miroslav Mach a své křeslo neobhájil ani dosavadní starosta Tachova Jiří Struček.

Domažlicím bude letos vládnout Sdružení pro město Domažlice s pěti zastupiteli. Za nimi se umístila Česká Pirátská strana se čtyřmi křesly. To bylo velké překvapení letošních voleb, vzhledem k tomu, že v komunálních volbách v roce 2014 se Piráti do zastupitelstva vůbec neprobojovali. Domažlickou radnici doplní ODS a ANO se třemi mandáty, KDU-ČSL, KSČM a ČSSD se dvěma.

V Rokycanech získali pět zastupitelů Nezávislí. Druhé a třetí místo se čtyřmi mandáty mají Rokycanští Patrioti a ODS. Zastupitelstvo doplní ANO, jež má tři posty, Sdružení pro naše Rokycany a KSČM se dvěma křesly a jeden zastupitel bude z hnutí Pro zdraví a sport.

Soumrak tradičních politických stran, tak by se daly nazvat výsledky voleb v Tachově. Na celé čáře totiž zvítězila nově založená sdružení nezávislých kandidátů Patrioti Tachova se sedmi mandáty a Volím Tachov se šesti. Po třech zastupitelích mají ČSSD a ANO. Na dva mandáty si dosáhla KSČM.

Vítězství v Klatovech obhájila ODS a připsala si 10 mandátů. Na druhém místě se umístili Nestraníci s pěti posty. Další skončilo hnutí ANO se čtyřmi. Sdružení pro Klatovy připadla tři křesla, po dvou dostala KSČM a Česká pirátská strana. ČSSD má pouze jednoho zastupitele.

V Plzni velmi těsně zvítězilo hnutí ANO, jemuž stejně jako druhé ODS připadne 13 mandátů. Tak jako v Domažlicích i v Plzni si výrazně polepšili Piráti a dosáhli na sedm mandátů. TOP 09 a KDU - ČSL mají shodně čtyři mandáty. Pohořela ČSSD, která má jen tři zastupitele. Na stejný počet dosáhla i KSČM.

Martin Baxa, Ilona Mauritzová a Helena Řežábová slavili volební úspěch v plzeňském Modrém domě.
Kdo povládne s kým a kdo bude novým primátorem?