Světelný signál putující napříč Českem i Slovenskem se objeví také na Tachovsku a organizátoři hledají místa i dobrovolníky, kteří by se do akce zapojili. Říkají si čerti a vedoucím Keltského telegrafu je vrchní čert. „Letos jde už o jubilejní desátý ročník a tak mne napadlo získat další čerty na kopce u nás na Tachovsku. Taková Přimda, Havran, třeba i Sedmihoří, Pastviny nad Tachovem i samotná Vysoká. To jsou přeci super místa, kde tuto akci uskutečnit a vytáhnout lidi ven od televize a počítačů,“ sdělil Deníku místní organizátor čert Jiří Kořínek a ujistil, že: „My na Vlčí hoře určitě budeme.“

Organizátoři původně ani nedoufali, že akce potrvá až k desátému ročníku. „Když jsme s Jiřím Kuchařem dávali dohromady ten úplně první, mysleli jsme si, že to bude spíše jednorázová záležitost. Ale jak se zdá, má to smysl. Svědčí o tom zájem připojit se vždy první jarní sobotu k ostatním,“ uvedl vrchní čert Vlastimil Hela.

Vernisáž výstavy snímků Květoslava Jiránka.
FOTOGALERIE: Výstavou si připomněli zemřelého kamaráda

Loni se na Tachovsku se do Keltského telegrafu zapojila tři místa – Vlčí Hora u Černošína, Homole u Křížence a vrch Hůrka nad Stříbrem. Podle účastníků se opět jednalo o magický zážitek.

Důležité pro místní nadšence a zájemce je opatrnost při rozdělávání ohňů a někde i nutnost toto oznámit hasičům či získat povolení. „Připomínám, že hlavně v chráněných krajinných oblastech platí zákazy rozdělávání ohně. Výjimky povolují správy CHKO, takže si o ně raději požádejte. Vhodné je také informovat hasičský záchranný sbor. To, aby vše proběhlo v klidu a míru,“ upozornil Hela.

Keltský telegraf se uskuteční 23. března, kdy se opět rozzáří stovky kopců po celé naší republice i u našich slovenských sousedů. Smyslem celé akce je světelným poselstvím symbolicky propojit naši republiku a jak říkají organizátoři vnést světlo do krajiny i lidských duší a společně oslavit příchod jara.

Houslový virtuos Pavel Šporcl.
Jízdárna nabídne letos Šporcla a Beňačkovou

Kde všude se signál objeví najdete na: keltskytelegraf.cz