Vláda v pondělí večer specifikovala místa povinného nošení respirátorů nebo dvou na sobě nasazených roušek. Nové opatření, které má zmírnit šíření epidemie, se má týkat zejména MHD, zastávek veřejné dopravy, obchodů, provozoven služeb nebo ambulancí. Na dodržování nařízení bude dohlížet policie. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného bude kvůli zhoršující se epidemické situaci povinné nosit na místech s vysokou kumulací lidí respirátory třídy FFP2, případně N95 a KN95 nebo dvě standardní chirurgické roušky na sobě. „Za dostatečnou ochranu nebude možné považovat různé svépomocně vyrobené tkaniny,“ uvedl Blatný. Výjimku z opatření mají podle něj děti do 15 let, pro které nejsou respirátory k dispozici.

Podle Dalibora Sedláčka, přednosty Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny Fakultní nemocnice Plzeň, si příslušná opatření vynutila současná zhoršující se situace v souvislosti s přibývajícím počtem nakažených osob SARS-CoV-2, zejména jeho tzv. britskou mutací. „Ta je podle dostupných informací snáze přenosná (stačí kratší kontakt) a objevují se zprávy o těžších průbězích, vyvolaných právě tímto novým subtypem koronaviru. Užití respirátorů třídy FFP2 (KN95) má přispět ke zvýšení bezpečnosti osob v běžném styku, jako nouzové řešení (ne zcela ekvivalentní) lze při nedostatku respirátorů třídy FFP2 tolerovat použití dvou chirurgických ústenek," sdělil Sedláček s tím, že látková rouška v závislosti na typu použitého materiálu má mnohem vyšší propustnost, a proto je v současné době, kdy jsou obecná protiepidemická pravidla zpřísněna, nevhodná. „Stále však platí i zachovávání ostatních protiepidemických opatření, především mytí a desinfekce rukou a dodržování bezpečné dvoumetrové vzdálenosti osob při běžném styku," dodal.

Ochranných pomůcek je zatím na trhu dost. Lékárny zásoby postupně doplňují. „Snažíme se, abychom měli pořád k dispozici jak roušky, tak respirátory. Jejich dostupnost sledujeme, stále dokola obvoláváme distributory, zda je mají k dispozici,“ řekla Jana Řehulová z lékárny U Bílého jednorožce na plzeňském náměstí Republiky. Nápor zákazníků pociťuje lékárna už delší dobu. „Největší je zájem o respirátory, a to především v poslední době, kdy jsme jich denně prodávali i tisíc kusů,“ sdělila dále Řehulová.

Sochař Petr Šťastný vyřezal z ledu například žirafu, chameleona nebo tučňáka.
Nejlepší je hroch či medvěd, tvrdí ledový sochař

Na vyšší zájem o respirátory se připravuje také lékárenská síť Dr. Max. „Situace na Plzeňsku se neliší od celorepublikové. Pokud jde o respirátory třídy FFP2, o víkendu se doprodaly v drtivé většině lékáren všechny zásoby z minulého týdne. Jen v naší síti (470 poboček) jsme za uplynulých 6 dní prodali půldruhého milionu respirátorů, to jen pro ilustraci. Už včera jsme do lékáren i e-shopu začali distribuovat nové dodávky a další budou následovat v příštích dnech. Nicméně lokálně mohou být respirátory FFP2 vyprodané, vývoj je opravdu dynamický. Není ale důvod k panice. Jde o krátkodobé výpadky,“ řekl Deníku Michal Petrov, mluvčí lékárenské sítě Dr. Max. Situace je podle Petrova úplně jiná než na jaře loňského roku, kdy v jednu chvíli panoval globální výpadek ochranných prostředků.

„Respirátorů FFP2 je zatím na trhu dost, jde jen o kapacitu distribuce. Naléhavé potřeby umíme řešit při momentálním výpadku těchto respirátorů prodejem ústenek – zdvojené chirurgické roušky jsou přípustná alternativa, a u těch nezaznamenáváme ani momentální výpadky. Pokud jde o objem, který tento týden očekáváme u dodávek respirátorů FFP2 do našich lékáren a e-shopu, jedná se určitě o víc než milion kusů. S podobně vysokými dodávkami počítáme i v následujícím týdnu. S rostoucí poptávkou se naše ceny nemění, nehodláme situace využívat na úkor klientů. Prodáváme jen respirátory s platnou evropskou certifikací. Cena jednoho je 15 korun,“ dodal Petrov.