TUPL neboli TUrista PLzeňskem, to je jednodenní jízdenka, která obyvatele Plzeňského kraje i turisty sveze autobusem i vlakem a pokud budou chtít, také plzeňskou hromadnou dopravou. Pořizovat si ji budou moci od příštího měsíce.

Kolik bude stát?• jednotlivec včetně
plzeňské MHD: 180 Kč
• jednotlivec bez
plzeňské MHD: 130 Kč
• skupina včetně
plzeňské MHD: 350 Kč
• skupina bez
plzeňské MHD: 250 Kč

„Od 1. července rozšiřujeme zóny Integrované dopravy Plzeňska do celého kraje, ale možnost koupit si jednodenní jízdenku, která by platila v celém kraji, nám chyběla. Jeden člověk za ni zaplatí 130 korun bez plzeňské MHD, včetně MHD pak 180. Jízdenky budou také skupinové pro dva dospělé a maximálně tři děti do 15 let,“ popsal novinku náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek.

Jízdenka bude papírová a bude mít také ochranné prvky proti padělání. Vydávat ji zatím budou řidiči a Plzeňský organizátor veřejné dopravy POVED jedná o jejím prodeji také s informačními centry. Měla by být k mání i na pokladně plzeňského hlavního nádraží, ale cestující si poté musejí ověřit, jakým vlakem pojedou TUPL totiž bude platit jen v osobních vlacích a rychlících objednávaných Plzeňským krajem, ne ministerstvem dopravy.

V sobotu bude jedna z posledních možností vidět Pňovanský most před rozsáhlou rekonstrukcí. Přes stavbu projede i historický vlak.
Most ozáří ohňostroj