Uspět nebylo jednoduché. „O prestižní značku se v kraji ucházelo celkem 104 produktů od 38 výrobců, porota přitom ocenila devět z nich,“ uvedla Lenka Rezková ze Státního zemědělského intervenčního fondu, který se na výběru nejlepších spolupodílí.

„V letošním ročníku to měla porota velmi těžké, což dokládaly i malé rozdíly v bodovém hodnocení. Jsme rádi, že se Regionální potravina Plzeňského kraje uskutečnila a z našeho pohledu i povedla,“ doplnil regionální koordinátor Ivo Šašek.

Mezi oceněnými výrobky je i Klatovský perník od Střední školy zemědělské a potravinářské Klatovy. „Máme z toho samozřejmě radost, je to dobrá propagace školy a našeho učebního oboru cukrář, pekař. Dík za podařený výrobek zaslouží především učitelka odborného výcviku Eva Sedláčková,“ uvedl Vladislav Smolík, ředitel školy, která získala ocenění Regionální potravina již popáté.

Ilustrační foto
Plzeňské předzahrádky spojí kulturu a gastronomii

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Jde o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Vítěz dostává certifikát a může značku Regionální potravina daného kraje užívat čtyři roky. Po této lhůtě ji musí opět obhajovat. V současné době je v ČR oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

Komisi, která o udělení ocenění rozhoduje, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Oceněné výrobky:

Zlatý bůček (Plzák z Plzně s.r.o.)

Žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou (Jaroslav Procházka)

Tvaroh tučný (Václav Dub)

Jogotvaroh (Meclovská zemědělská, a. s.)

Chléb víkendový (PEKO - Němečková s.r.o.)

Klatovský perník (Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy)

Hrobník 15° černý speciál (Robert Beneš)

Pikantní okurkový salát (Josef Vanický)

Tolstolobik uzený, porcovaný (Zpracovna ryb Klatovy a.s.)

Čtenáři Deníku poslali fotografie nasbíraných hub.
Záchranáři a mykologové: Pozor na žampiony a bedly!