Dvě zbědované fenky našli policisté na Šumavě mezi Železnou Rudou a Alžbětínem. Obě byly zavřené v kotci a na pokraji smrti.

„Policisté z obvodního oddělení v Železné Rudě minulý týden zjistili, že na neoploceném pozemku se mimo obec v psím kotci nachází dvě fenky. Byly zanedbané, vyhladovělé a vyhublé. Policisté oznámili věc veterinární správě i příslušnému odboru životního prostředí, s jejichž zástupci byly fenky následně odebrány majiteli a převezeny do psího útulku v Klatovech,“ uvedla Dana Ladmanová z klatovské policie a dodala, že do doby, než bylo fenky možné odvézt, policisté zvířata krmili, aby nezemřela.

„Jde o fenky ve věku 11 a 12 let, jedna je husky, druhá je kříženec huskyho a malamuta. Byly v dezolátním stavu, jejich váha odhadem nečinila ani 15 kg. Jejich stav byl extrémní, tak zbědovaného psa, jako byla jedna z fenek, jsme sem ještě nedostali,“ řekla Deníku vedoucí klatovského psího útulku Miloslava Šeflová s tím, že ale věří, že pokud fenám nezačnou selhávat orgány, měly by přežít.

Klatovský klášterní bazar, 7. ročník
OBRAZEM: Bazar pomůže s vybavením „Chaloupky“

Starosta Železné Rudy Michal Šnebergr je z případu zklamaný. „Mrzí mě, že se záležitost nevyřešila sousedskou pomocí, ale že to došlo tak daleko, že to řeší policie. Majitel psů je záchranář, hasič, jezdí s dopravní zdravotnickou službou a snaží se lidem pomáhat. Zřejmě měl moc práce,“ uvedl Šnebergr.

Jaký trest devětačtyřicetiletému muži ze Železnorudska hrozí, zatím není jasné. „Ve věci byl vyžádán znalecký posudek a případ zatím prošetřujeme pro podezření ze spáchání přestupku podle zákona na ochranu zvířat proti týrání,“ dodala Ladmanová s tím, že záležitost ale může být překvalifikována na trestný čin, a případ tak může skončit u soudu.