„Právě před sedmi lety nám bylo slavnostně předáno nové vozidlo CAS Tatra Terno 1 a byla otevřena nová hasičská zbrojnice. Nyní přibyla další technika. Jde o dopravní devítimístný automobil VW Crafter. Součástí je klimatizace, nezávislé topení a zatmavená skla v prostoru pro cestující k zajištění soukromí evakuovaných osob. K výbavě patří také digitální a analogová radiostanice, dvě ruční radiostanice, čtyři svítilny LED, hasicí přístroje a vyprošťovací ruční nástroj,“ představil vůz starosta SDH Janovice nad Úhlavou Tomáš Jiřík.

Vozidlo bylo zakoupeno z finančních prostředků integrovaného regionálního operačního programu s přispěním města. Vozidlo je určené pro evakuaci a nouzové zásobování obyvatel a jeho celková cena činila 1, 6 milionu korun.

Kromě vozu byl hasičům předán logistický přívěs na přepravu člunu, výzbroje a výstroje pro hasiče. Jde o skříňový dvouosý přívěs s nájezdovým čelem, vstupními dveřmi a boční klapkou. Přívěs je schopný samostatného provozu pomocí vestavěné elektrocentrály a baterie. Je osazen zábleskovými světly modré barvy v provedení LED, směrovací alejí a pracovním osvětlením okolí přívěsu. Přívěsný vozík byl zakoupen z finančních prostředků města.

Předání nového auta hasičům v Janovicích nad Úhlavou.Zdroj: Deník / Loudová Daniela

DOPROVODNÝ PROGRAM

Po dobu konání akce byla uzavřena část Klenovské ulice, kde byla zaparkována technika na ukázku. Mimo techniky SDH Pocinovice, SDH Strážov, SDH Klenová, SDH Vrhaveč, SDH Železná Ruda byla k vidění i technika profesionálních hasičů z Klatov, vybavení leteckých záchranářů ze SRN (Thürnstein) a výsuvný žebřík na podvozku Magirus z města Lam, ze kterého bylo možné si v doprovodu obsluhy prohlédnout celé město z výšky 30 metrů. Tato možnost byla hojně využívána hasiči i ostatními návštěvníky akce.

Během odpoledne zahrála k tanci a poslechu kapela Úhlavanka. Kromě jiného byla také předána různá ocenění, ale i čestné členství, a to starostovi Michalu Linhartovi, který vstupu mezi hasiče dlouho odolával. „Jen doufám, že mě tohle nečeká i od dalších spolků, abych se ještě nestal třeba i zahrádkářem,“ žertoval starosta.