Lidem studujícím v Plzni se vyplatí bydlení na koleji. Pronájmy bytů totiž v drtivé většině vyjdou měsíčně o několik tisíc korun dráž. O koleje je proto velký zájem, bydlení tam zhruba stojí od dvou do čtyřech tisíc korun.

O pokoje na soukromé Kvazikoleji v Žižkově ulici na plzeňských Borech je zájem obrovský. Měsíčně tam studenti zaplatí podle typu pokoje od 2900 korun do 3 a půl tisíce. „Máme dlouhodobě plno. Největší zájem je o jednolůžkové pokoje s vlastní sprchou. Je to dáno tím, že studenti chtějí více soukromí,“ řekl Deníku správce koleje Tomáš Zeithaml.

Bleskové povodně v Neznašovech na Klatovsku.
FOTO, VIDEO: Z polí se valila řeka, ženy stavěly zábrany

Podle mluvčího Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni Pavla Koreluse každoročně nabízená kapacita lůžek vždy stačila. „Žádosti o ubytování na kolejích mohli studenti podávat do pátku 14. srpna. Přesný počet žádostí budeme znát během tohoto týdne, ale zájem o koleje se v posledních letech příliš neměnil. Nabídka vždy zhruba odpovídala poptávce a podobný zájem očekáváme i tentokrát,“ sdělil mluvčí a dodal, že aktuální kapacita kolejí na ZČU je 2632 lůžek, ale kvůli rekonstrukci a uzavření koleje Máchova 20 se v letošním akademickém roce sníží o 450 lůžek. „Náhradní ubytování pro studenty bohužel nemáme, a někteří si tedy budou muset sehnat ubytování individuálně,“ uzavřel Korelus. Cena podle typu ubytování se na kolejích ZČU pohybuje od 2 200 do 3500 korun.

Ubytování na koleji nabízí rovněž Lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Za pokoj tam studenti zaplatí od 2000 do 4300 korun.

Podle studenta Fakulty elektrotechnické ZČU Adama D. je bydlení na koleji finan-čně výhodnější. „Na koleji bydlím třetím rokem hlavně kvůli ceně. Platím 2700 Kč měsíčně. Byt by mě vyšel na minimálně dvojnásobek. Na koleji se vyhnu poplatkům za služby a placení nájemného přes letní prázdniny,“ vysvětlil student s tím, že další výhodou bydlení na koleji je přítomnost spolužáků. „V bytě bych si připadal odstřižený od kolektivu,“ uzavřel.