I přes koronavirová omezení natáčel v Klatovské nemocnici slovenský režisér Michal Blaško film Oběť. Jde o první letošní filmařskou vlaštovku v Plzeňském kraji, která ale nezůstane osamocena. Zájem o natáčení je ze zahraničí i z tuzemska. Již brzy se bude na Plzeňsku točit snímek Betlémské světlo, jehož režisérem je Jan Svěrák a v němž si zahrají jeho otec Zdeněk Svěrák, Daniela Kolářová, Ondřej Vetchý, Tereza Ramba a další známí herci. V dalších měsících by se měly natáčet film o bratrech Mašínech či unikátní zahraniční dokument o netopýrech. Padne i první klapka závěrečné série Policie Modrava. Filmaře se do regionu snaží lákat i Plzeňský kraj, zastupitelé jim v pondělí přiklepli částku přes milion korun.

Regionální filmová kancelář Plzeňského kraje (RFKPK) je momentálně ve spojení s 20 filmovými projekty. „Natáčel se zatím pouze snímek Oběť režiséra Blaška, ostatní jsou ve fázi vyhledávání lokací, příprav natáčení či fundraisingu,“ uvedla Radka Šámalová z RFKPK.

Film Oběť vypráví příběh Ukrajinky Iriny, svobodné matky, žijící v českém maloměstě. „Jednu noc se dozví, že jejího syna Igora surově napadli. Po probuzení z narkózy Igor řekne, že to byli Rómové. Irina, střetávající se ve svém okolí s velkou dávkou solidarity, se dožaduje spravedlnosti. Až do momentu, kdy zjistí určité nesrovnalosti v synově příběhu,“ nastínil Deníku zápletku producent Jakub Viktorín. Doplnil, že ve filmu se objeví čeští herci Alena Mihulová, Gabriela Míčová, Igor Chmela či Viktor Zavadil. Natáčet se bude jen v Čechách. Klatovy si filmaři vybrali, neboť v tamní nemocnici našli nejvhodnější vizuální prostor pro ztvárnění interiérů jejich filmové nemocnice.

Trhy na Chodském náměstí v Plzni.
OBRAZEM: Trhy na Chodském náměstí přilákaly desítky lidí

Netopýři v Papírně

Již za pár dní bude Jan Svěrák na Plzeňsku natáčet Betlémské světlo. Ve druhé půli května zavítají do kraje zástupci Silverback Films z Anglie, kteří stojí například za posledním dokumentárním cyklem Davida Attenborougha, vytvořeným pro BBC. „Budou natáčet dokumentární cyklus o netopýrech, dohodli se na spolupráci s plzeňskou ZOO. Domluvili jsme jim prostory v kulturním centru Papírna, kde bude zřízen speciální ateliér, do něhož budou netopýři převáženi pro natočení vybraných scén. „Papírenští“ jim budou při natáčení vypomáhat, což je naprosto úžasné a ukázkové napojení filmařů na místní infrastrukturu,“ pochvaluje si Šámalová.

Od června započne natáčení snímku Zbojník režiséra Leoše Kastnera z Přeštic. Děj snímku se odehrává ve 13. století a je o českém lidovém hrdinovi, který má svůj předobraz v anglickém Robinovi Hoodovi, nebo ve slezském zbojníkovi Ondrášovi z Janovic. Točit se bude pod Knižskou skálou u Řenčí na Přešticku, v okolí Roupova, na tvrzi Malešov či na velmožském sídle Curii Vítkov.

V regionu by mohli natáčet i Francouzi, kteří již byli na obhlídkách v kaolinovém dole v Nevřeni, v plzeňském podzemí a v kostele v Úterý. Pokud je zdejší lokace zaujmou, točil by se zde televizní seriál o agentech. Bližší informace k němu jsou ale zatím přísně tajné.

Záběry ze zásahu proti pěstitelům marihuany.
PODÍVEJTE SE: Zásahová jednotka si pro pěstitele marihuany přišla až do domu

Zájem ze zahraničí

Plzeňsko láká zahraniční filmaře stále více. „Za dobu fungování kanceláře máme letos od ledna do března rekordní množství poptávek ze zahraničí,“ potvrdila Šámalová. Doplnila, že že kromě výše uvedených filmů by se v kraji měly točit česko italsko-maďarský snímek Běžná selhání, ve kterém obsadí hlavní role Tatjana Medvedecká, Vica Kerekes a Beata Kaňovková, či česko-slovensko-německý koprodukční snímek Bratři o bratrech Mašínech. Filmaři ve druhém případě sice na pár týdnů kvůli pandemii stopli přípravy, ovšem aktuálně opět vyvíjejí aktivity při hledání lokací v kraji.

Kraj pomůže

Zastupitelé Plzeňského kraje se na svém pondělním zasedání rozhodli podpořit čtveřici audiovizuálních děl, jejichž zástupci na počátku letošního roku žádali o finanční podporu. Celkově tyto snímky obdrží 1,15 milionu korun. S žádostí uspěly filmy Běžná selhání či Oběť. Mezi podpořené se zařadil i snímek Tancuj, Matyldo! režiséra Petra Slavíka, který by se měl natáčet na podzim letošního roku na hlavním vlakovém nádraží a na plzeňském náměstí. Zde stěžejní role obsadí Karel Roden a Regina Rázlová. Finanční podporu dostane i film Nikdo mě nemá rád režisérské a scénáristické dvojice Tomáše Wainreba a Petra Kazdy. Ti se proslavili například snímkem Já, Olga Hepnarová. Natáčení jejich nového filmu se v Plzni odehraje letos v létě. Plzeňský kraj již v předešlých dnech rozhodl také o podpoře studentských snímků, a to v celkové výši 60 tisíc korun.