Sloučení krajských nemocnic do jednoho subjektu uvízlo na mrtvém bodě. Návrh mělo včera schvalovat krajské zastupitelstvo, ale vládní ČSSD ho nakonec stáhla z programu. Nenašla totiž pro něj dostatečnou podporu.

Fúzi odmítla koaliční ODS, podporu neměla ani mezi opozičními stranami. Sloučení holdingu Nemocnice plzeňského kraje, domažlické, stodské a klatovské nemocnice se tak v tomto volebním období už zřejmě neuskuteční.

POLITICKÁ NESHODA

Na začátku včerejšího zasedání vyzval hejtman Josef Bernard (ČSSD) předsedy stranických klubů k jednání mimo zasedací místnost. Po návratu sdělil, že o fúzi zastupitelstvo hlasovat nebude. „Hlasování by se uskutečnilo, pokud bychom získali silnou podporu většiny. Z jednání vyplynulo, že ji nemáme, a je jasné, že návrh neodsouhlasíme,“ vysvětlil následně hejtman.

Podle radní pro zdravotnictví Mileny Stárkové (ČSSD) se diskuze o sloučení zdravotnických zařízení natolik zpolitizovala, že se už nejedná o faktický chod nemocnice, ale pouze o politiku. „Nemocnice tak budou fungovat dál jako doposud,“ okomentovala situaci Stárková s tím, že netuší, co by muselo nastat, aby se projekt sfúzování nemocnic v tomto volebním období vrátil k projednání.

FÚZE NIC NEŘEŠÍ

ČSSD nepodpořil hlavní koaliční partner ODS, protože nebyl přesvědčen o tom, že sloučení nemocnicím skutečně pomůže. „Klub ODS nakonec po odborných diskuzích vyslovil nesouhlas s takto navrženou fúzí. Nabyli jsme dojmu, že tento plán by nevyřešil ani prohlubující se ztrátu krajských nemocnic, ani personální problémy, které dnes krajské nemocnice mají,“ sdělil primátor Plzně a předseda klubu ODS Martin Baxa.

Návrh sloučení tří zdravotnických zařízení odsouhlasila 27. srpna rada kraje a slibovala si, že fúze zpřehlední struktury nemocnic a zjednoduší jejich vedení. Sloučení mělo také zajistit ekonomické přínosy až třicet milionů korun ročně a díky němu měly nemocnice lépe čelit personální krizi.