Na Šumavě zasněžené kopce využili lidé na sáňkách, bobech, lopatách a podobně. Parkoviště praskala ve švech, a to i tam, kde je zákaz parkování. Horská služba je v pohotovosti.

„Nechápu, proč se musely zavřít zrovna lyžařské areály. Konečně napadl sníh a mohlo se krásně lyžovat. Je to nepochopitelné. Lidé jsou na vzduchu, je to hloupost, stejně jako mnoho dalších nařízení,“ uvedla jedna ze sáňkujících na Špičáku Alena Špačková.

Sněhové nadílky si tam užívalo i spoustu dalších. Někteří vyrazili do kopců i na lyžích a neodradila je zastavená lanovka.

Stejně tak tomu bylo i v areálu Nad nádražím, na Weissově louce a dalších místech. Na sáňky vyrazily děti i do areálu například v Nýrsku.

Ilustrační foto
Rok 2021: Města v kraji zdraží vodu i teplo

Parkoviště plná aut

Nelákaly ale jen sjezdovky, zasněžená Šumava láká i mnoho pěších turistů. Parkoviště na Železnorudsku byla plná aut, především poblíž Špičáku a také na Špičáckém sedle, kde bylo plné i parkoviště, kde je zakázané stání. Na velký nápor návštěvníků je připravená i Horská služba Šumava. „Návštěvnost je v těchto dnech opravdu velká. U nás se v obsazenosti služeb nic nemění, jsou obsazeny všechny stanice jako každou zimu, i když je nyní provoz vleků zastaven do 10. ledna. Lidí je tady ale hodně, hodně i pěších, dokonce i v nižších polohách cyklistů. Uvidíme, co přinesou následující dny. Zatím zvýšená úrazovost během neděle zaznamenána nebyla. Uvidíme, kolik lidí i přes zastavené lanovky, přijede tento týden do hor. V neděli bylo na Šumavě enormní množství lidí,“ řekl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

V lyžařských areálech fungují i prodejní okénka s občerstvením. A jelikož jsou dobré podmínky, tak provozovatelé pokračují i se zasněžováním, takže sněhu je na svazích dostatek.

Pro běžkaře zatím ale žádné stopy strojově upravené nejsou.