„Problém s kulturním domem v Chanovicích trvá a podle toho, jak se dotazují kolegové a kolegyně z jiných obcí, se rozšiřuje. Vedle na jižním Plzeňsku mají tytéž problémy například Oselce nebo Smolivec. A i tam, kde kulturní dům funguje, je to pouze s podporou obcí, které musejí do provozu vstupovat stále více,“ uvedl starosta Chanovic Petr Klásek.

Podporu nabízejí případnému nájemci i v Bolešinech. „Nabízíme pronájem za symbolickou korunu, takže provozovatel pouze zaplatí energie. Hospoda je na vesnici katalyzátorem veřejného života a bez ní je to starost. To si musí na úrovni státu uvědomit. Když budou vytvářet podmínky jako v posledním roce, od zákazu kouření přes EET až po například autorské poplatky, je to systémová likvidace. A samozřejmě pak je to na samosprávě. Kdo může za to, že nemáme hospodu? Starosta!“ zlobil se bolešinský starosta Josef Sommer.

JEN PAVUČINY

Do oprav budovy kulturního domu s restaurací, ve které sídlí i bolešinský obecní úřad, investovala obec v posledních letech miliony korun. „Budovu jsme zateplili, vyměnili jsme okna, opravili jsme sál, je tam nové vytápění. A teď tam budeme akorát chodit vymeta pavučiny,“ posteskl si Sommer. „Není to jednoduchá situace, kulturní domy na vesnicích potřebujeme. Bohužel se do toho výrazně promítají nápady lidí z minulé vlády. EET, další daňové povinnosti, zákaz kouření, poplatky za rádio a televizi, když v sále kulturního domu zazpívá soubor mateřské školy, musí se to hlásit na OSA. Nárůst regulací a plateb ze strany státu spoustu možných provozovatelé odrazuje,“ souhlasil Klásek. „A nejsou to jen kulturní domy a restaurace, stejná situace je i u obchodů,“ upozornil chanovický starosta.

Bez nájemce jsou už několik let kulturní domy například i v Myslívě nebo ve Strašíně, kde nové provozovatele už ani nehledali a obce provozují kulturní domy samy, ovšem pouze na jednotlivé kulturní akce.

Na tomto místě v Zavlekově byla nalezena žena v bezvědomí.
Kdo ublížil ženě nalezené v Zavlekově? Policie neví