Jejím cílem je především zvýšit bezpečnost návštěvníků Národního parku Šumava. „Těch je ročně kolem dvou milionů,“ řekl Bohumír Bucifal z hasičské stanice Sušice a pokračoval: „A mimořádných událostí stále narůstá. Jedním z dalších cílů je i snaha o zahuštění a pokrytí integrovaného záchranného systému.“ Pohovořil také o tzv. „traumabodech“ neboli bodech záchrany. Těch je v současnosti v celém národním parku 162. „První vznikl na Šumavě v roce 2008 a byl i první v celé republice,“ uvedl Bucifal.

Kromě ukázky hasičské techniky a vozů byli na místě policisté, záchranná služba, která ukazovala měření tlaku a první pomoc. Někteří přítomní si oživování na figuríně vyzkoušeli sami. Dále Armáda ČR ukazovala staré granáty a porovnávala je s těmi novými, včetně pyrotechnického obleku.

Hodně úspěchů sklidila i technika Vodní záchranné služby. Dětem se dále zalíbila i rolba, například Karolínce s Vašíkem, kteří na Bezpečnou Šumavu jezdí z Kydlin každý rok. Prim však hrála ukázka letu záchranného vrtulníku a hned po ní pejsek, z nějž se po výcviku stane záchranářský pes.

Nový Kneippův chodník v domově v Bystřici nad Úhlavou.
Klienti se zaměstnanci si udělali Kneippův chodník