Na Špičáku je v průměru 40 cm sněhu, v noci a ráno mráz, během dne slunečná modrá obloha, a hlavně dopoledne dobré podmínky pro lyžování. Sjezdovky jsou po ránu utažené a tvrdé, postupem času během dne, i kvůli své orientaci na slunečný jihovýchod, sníh firnovatí a měkne. „Počasí velmi pomáhá, sjezdovky zatím drží a je to znát i na návštěvnosti. Od pondělí 7. března u nás každý den zatím lyžovalo přes 1000 lyžařů, což je na tuto pokročilou dobu zimní sezony neobvykle vysoká návštěvnost,“ řekl ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Nejvíce lyžařů je v posledních týdnech, a ten současný není výjimkou, na svazích od 9.30 do 12 hodin, kdy se pár minut čeká na čtyřsedačkovou lanovku.

Louže se vrací po třech letech

Po třech letech se na Špičáku pojede v sobotu Jízda přes louži. Šestnáctý ročník divácké atrakce odstartuje v 15.30 hodin poblíž kiosku U Sekyrek. Přihlásit se lze pouze online na webu areálu spicak.cz a od 14 hodin do začátku startu se musí soutěžící ještě zaregistrovat u pořadatelů v prostoru u louže. Počet účastníků je z časových důvodů omezen na maximálně 50.

Ilustrační foto
Pozemek byl v exekuci. I tak ho prodal hned třikrát. Teď ho čeká soud

Jako vždy pojedou tři kategorie – lyže, snowboard a speciály. Startovné ani vstupné se neplatí.

Louže je zhruba 20 metrů dlouhý a 1,3 metru hluboký „bazén“, jeho dno a boky se pokryjí nepropustnou plachtou a pak se napustí vodou z blízkého horského potoka.

Závod má jedno léta neměnné pravidlo - kdo se při přejezdu louže nevykoupe, s jistotou vítězí. Po každém kole se zkracuje délka nájezdu a kdo jako poslední ve své kategorii spočine na lyžích, snowboardu nebo speciálu na druhém břehu (nebo dojede louží nejdál), je vždy „králem“ nejen louže, ale i špičácké zimní sezony, která tímto vrcholí.

Od pondělí má areál příznivou zprávu pro návštěvníky. Zimní sezona 2021/22 ve Ski&Bike Špičák se přehoupne do své závěrečné fáze i se snížením cen skipasů v rámci ceníku vedlejší sezony.

Kromě Špičáku jsou stále v provozu i další železnorudské areály – Samoty, Weissova louka, Alpalouka, Nad nádražím, Belveder i Goldhof a Debrník. Vyjet můžete i lanovkou na Pancíř. Areál v provozu je také v Kašperských Horách.

Běžky

Na běžky se můžete vydat na Modravsko, kde byly upraveny v pondělí, je tam zhruba 40 cm sněhu, jen od Rybárny již stav trasy zhoršený, na osluněných asfaltkách již méně sněhu. Ve stejný den byly projety stopy také v Horské Kvildě. Na Železnorudsku jsou možnosti běžeckého lyžování povětšinou stále dobré, ale vlivem dlouhodobě hezkého počasí beze srážek částečně prostorově omezené. V jižní části oblasti - tj. Gerlova Huť, oblast Polomu, okruh Pošťák byly ve středu podmínky skvělé. V severní části tj. Gerlova Huť - Hájovna Brunst - je většinou povrch hodně tvrdý nebo na slunci rozbředlý. „Nejhezčím úsekem v severní části je úsek Nový Brunst - U obrázku a dále na točnu pod Můstkem. Můstecký hřeben je sjízdný, několik míst je vytátých. Úsek Hofmanky - Belveder je špatný, opět spíše led. Úsek Hofmanky - Nový Brunst je sjízdný, povrch ale opět není moc kvalitní,“ uvedl rolbař Kryštof Částka.

Vizualizace boulderového hřiště, které bude v Klatovech.
V Klatovech se počítá s dopravním hřištěm i vybudováním bytů z vojenské ubytovny