Ty potřebují do svých aut v rámci od neděle fungujícího nového mýtného systému na českých silnicích. Další podobná fronta byla o pár metrů dále v budově, kde se palubní jednotky rovněž daly zakoupit.

Jedním z řidičů byl Libor Ducháč, který jezdí kamionem pro německou firmu. „Jedu z Německa, ale pravidelně jezdím Německo, Švýcarsko, Francii. Do Česka jen občas, tak jednou do měsíce, ale zrovna shodou okolností dnes,“ řekl Deníku.

Ducháč měl namířeno do Hořovic. „Dostal jsem z firmy pokyn, že si mám pořídit palubní jednotku a zase ji odpoledne vrátit. Takže si tu frontu vystojím dvakrát,“ svěřil se s tím, že čekání odhaduje tak na hodinu. Trochu mu vadí cena krabičky. „V Rakousku, stojí jednotka šest euro. Tady přibližně šedesát euro. K tomu si musím zaplatit kilometry. Poplatek za palubní jednotku je sice vratná kauce, ale právě kvůli nízké ceně v Rakousku ji většinou nevracím a nemusím tak čekat ve frontě. Tady si to budu muset při zpáteční cestě znovu vystát. Uvidíme, kolik tu bude lidí,“ dodal.

Fronta na nové mýto na hraničním přechodu v RozvadověZdroj: Deník / Jiří Kohout

Provoz na dálnici byl jinak v pondělí ráno plynulý, také parkoviště určená pro kamiony byla sice zaplněna, ale volných míst pro odstavení soupravy se zde našlo několik. Deníku to potvrdil i mluvčí nového systému Czech Toll Miroslav Beneš. „Od dnešních brzkých ranních hodin máme zvýšenou aktivitu na obchodních místech, která jsou vytížena tak na 85 až 90 procent,“ uvedl. „Všude je ale volný průjezd, jen v Lanžhotě jsme měli chvilkovou frontu. Ze západu Čech mám informace, že průjezd je plynulý a na hraničních přechodech mají řidiči kde zaparkovat,“ doplnil.

Provoz monitorovala i policie. „Od soboty máme zvýšený výkon služby na dálnici a hraničních přechodech Rozvadov a Folmava. Situace je ale klidná a provoz plynulý,“ uvedla policejní mluvčí Martina Korandová.

Most ve Svojšíně se bude rekonstruovat.
K mostu dostanou lidé nový chodník