Mezi klienty jednotlivých bytů by měla vzniknout spolupráce, kdy zejména mladí lidé budou pomáhat seniorům například s úklidem nebo nákupem.

Dispozici bytů nechalo město upravit po dohodě s Domovinkou, organizací poskytující sociální služby, a Obytnou zónou Sylván tak, aby co nejvíce vyhovovala potřebám obyvatel. „Propojit tímto způsobem generaci seniorů a mladých lidí považuji za skvělý záměr. Zvlášť, pokud přihlédneme k tomu, že jde o mladé lidi z dětských domovů bez rodinného zázemí. Přál bych si, aby tento projekt pomohl k tomu, že se mezi klienty vytvoří úzké vazby a vztahy. Obohatí to tak obě strany,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa.

Zdeněk Sýkora (39) z Karlovarska a Vladimír Prayer (49) z Plzně u klatovského soudu.
Stařečky přiměli k výměně dveří, místo drahých montovali levné

Dva městské byty ve Veleslavínově ulici byly v havarijním stavu. Byla proto nutná jejich rekonstrukce, která začala v květnu letošního roku. Celkové náklady na úpravu obou bytů činily přes pět milionu korun. „Musela se vyměnit okna, strhnout podlahy až na konstrukci stropu a znovu je vybudovat, všechny stěny musely být seškrabány, vyštukovány a vymalovány. Dále se měnily rozvody vody a kanalizace, bylo vybudováno etážové vytápění, upravena byla dispozice bytů, byly osazeny nové kuchyňské linky a vystavěny nové koupelny,“ uvedl radní pro oblast bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf.

V bytě v prvním patře domu budou žít senioři a bude v nájmu Obytné zóny Sylván. Byt ve druhém patře bude obsazen mladými lidmi, kteří začínají svůj samostatný život po opuštění dětského domova. Tento byt bude v nájmu sociální služby Domovinka, která na území Plzně pomáhá již přes 20 let.

Plzeňští radní už schválili nájem bytů pro obě organizace za zvýhodněné nájemné.