Netradičnímu koníčku se Plzeňan věnuje už přes dvacet let a aby byl člověk v tomto sportu úspěšný, nesmí mu podle Pikla chybět manuální zručnost, postřeh a láska k hokeji.

Ke stolnímu hokeji se Václav Pikl dostal náhodou v roce 1999. „Plzeňský klub Stiga Expand tenkrát u hlavního nádraží pořádal nábor. Šel jsem okolo a zkusil si to. Poté jsem se přihlásil do kroužku a začal hrát,“ vyprávěl Pikl.

Že za pár let dosáhne světových úspěchů, Pikl v začátcích hraní netušil. „Samozřejmě, že jsem se chtěl dostat mezi nejlepší. Tohle mě ale na začátku nenapadlo. V následujících letech jsem se ale stal mistr republiky, vicemistrem Evropy,“ podotknul.

Dominik Pavlát oslavuje v utkání se Slavií svůj gól po parádní trefě přes celé hřiště. Vlevo mu gratuluje obránce Peter Čerešňák.
Hokejové Škodovce se vrací zdraví, extraligu vyhlíží v lepší náladě

Největší úspěch si Pikl připsal v roce 2019, kdy se poprvé stal mistrem světa v superveteránské kategorii na hrách v estonském Tallinnu. Titul s kolegou Pavlem Plešákem obhájili v Estonsku také letos.

Člověka, který se chce stolnímu hokeji věnovat, by měl podle Pikla bavit nejen klasický hokej. „Hráč musí být rovněž manuálně zručný, protože tento typ hokeje se hraje pomocí táhel. Nesmí mu chybět ani postřeh, rychlost a trpělivost,“ vyjmenoval.