K tomu slouží už roky dřevěná lávka, kterou hojně využívají při procházkách i místní občané. Postupem času na ní zapracovaly povětrnostní vlivy, opotřebovanost a doba používání.

Proto se vedení města rozhodlo lávku vyměnit. „Této práce se chopili naši zaměstnanci, kteří se starají technicky o chod města,“ vysvětlil místostarosta Matěj Havránek. Výrobu pochozí části a zábradlí pak zadalo město zdejšímu truhláři. „Myslím, že všichni odvedli opravdu dobrou práci, lávka je moc pěkná, zábradlí je bytelné,“ pochválil odvedenou práci Havránek.

Lávka stojí na tzv. Železné části mezinárodní Svatojakubské cesty, která vede poutníky celou Evropou do španělského Santiaga de Compostella. „Jsme rádi, že Kladruby patří k Železné trase Svatojakubské cesty a že k nám tato cesta přivádí nové a nové návštěvníky. Turistika je hodně rozšířená, a tak bezpečnost na trase je prvořadá, ať už se jedná o domácí obyvatele nebo turisty,“ dodala starostka Hana Floriánová.

Lidé a roušky
Lidé v kraji roušky nosí, sundavají je jen výjimečně

Jak dále starostka uvedla, na staré lávce už bylo zábradlí v havarijním stavu a také prkna byla místy ztrouchnivělá a ošlapaná, po dešti navíc již značně kluzká.

Železná trasa Svatojakubské cesty je dlouhá 231 kilometrů a vede z Prahy až příznačně do příhraniční vesničky Železná na Domažlicku. Vede mimo jiné krajinou v okolí Berounky, údolím řeky Střely, kolem přehrady Hracholusky až po okolí Úhlavky. A leží na ní nespočet historických památek, z nichž některé patří do dílny Jana Blažeje Santiniho Aichela. Z jeho tvorby mohou turisté cestou navštívit například kostel v Mariánské Týnici či klášter v Plasích. Posledním Santiniho skvostem na této trase je právě kladrubský benediktinský klášter.