Letošní sklizeň obilí začala velice brzy a zemědělci z toho nejásají.

„Začali jsme sklízet asi před týdnem, žně jsou urychlené o dva týdny,“ říká předseda krajské agrární komory Jaroslav Šíma. Na vině je příroda, konkrétně období dešťů. Předtím zase zemědělce potrápilo dlouhotrvající sucho, a tak letošní úrodu nevidí růžově. „Třeba ječmene bude zhruba o deset procent méně než v loňském roce,“ dodává Šíma. Podle komory se jedná o jeden z nejčasnějších začátků sklizní v historii a abnormální vývoj se bohužel projeví na objemech.

Tak časný začátek sklizní překvapil i předsedu Zemědělského družstva vlastníků Štichovice Václava Bulína. „Popravdě tak brzký začátek nepamatuji,“ říká Bulín. „Jako první se seká ječmen ozimý, následují další komodity. Ječmen ozimý se ovšem obvykle sklízí už na přelomu června a července,“ upřesňuje předseda. Ve Štichovicíh začínají sklízet teprve v těchto dnech. Úroda je co do objemu nižší, nikoliv však co do kvality. „Rozbory, které provádíme, zatím sníženou kvalitu neukazují. Naopak, kvalita je lepší než v předchozích letech,“ tvrdí Bulín, ale jedním dechem dodává: „Výsledky jsou velmi rozhárané. Pokud se jedná o pole, které je zavlažované a udržované, tak je výsledek slušný, v opačném případě, kdy je pole písčité, je kvalita špatná.“

Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) jsou prognózy sklizně základních obilovin zhruba o deset až patnáct procent nižší než za posledních pět let a asi o desetinu nižší ve srovnání s desetiletým průměrem. Panika ale není na místě. „I při letošní nižší předpokládané úrodě základních obilovin nedostatek nehrozí. Podle posledních zpracovaných bilancí jsou u nás zásoby obilí více než jeden milion tun,“ upozornil ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ Jiří Hrbek.

Kytarista Mike Stern (vlevo) a trumpetista Randy Brecker.
Jazz v Plzni: dorazí big band z USA i kytarista, který hrál s Rolling Stones