Krásná secesní budova výletní kavárny, luxusního hotelu i ozdravovna je ale posledních několik let zcela prázdná. A právě i tohle byl důvod pro režiséra Viktora Tauše, který si taneční sál vybral pro natáčení nového videoklipu Lenky Dusilové.

Historie Miramonte se začíná psát už roku 1905, kdy byla za jediný rok postavena. Nejprve šlo o výletní kavárnu. Díky velikému zájmu lázeňských hostů se Miramonte zanedlouho přeměňuje na luxusní hotel a vítá i náročné hosty. Za první republiky to byl například i šejk se svým harémem, který zaplnil celou kapacitu hotelu.

Zdroj: Youtube

Po druhé světové válce pak v padesátých letech hotel sloužil také jako zdravotní středisko horníkům uranových dolů z Jáchymova a Zadního Chodova, byla zde čekárna, vyšetřovna, roentgen i závodní jídelna. Od roku 1963 se Miramonte stává léčebnou pro děti s potížemi ledvin a močových cest. Poslední pacienti odešli v roce 2006 a od té doby je objekt prázdný.

Dům z období vrcholící secese ožil nyní alespoň na jednu noc. Sešel se zde filmařský štáb a Lenka Dusilová natáčela pod režijním vedením Viktora Tauše nový videoklip. „V listopadu jsem vydala své páté sólové album Řeka. Je zaměřené na dohledávání kořenů a přetržené kontinuity,“ říká zpěvačka a dodává: „Zvolili jsme první skladbu singl Vlákna a natáčí se v Miramonte, který objevil režisér Viktor Tauš jako krásnou lokalitu.“

Z Čertova kamene a Velikonočního ostrova.
Čertův kámen u Babylonu sedí díky zkušenostem získaným i na Velikonočním ostrově

Před první klapkou jsou všichni na svých místech a atmosféra je pohodová, žádná nervozita. „Nervózní už dávno nejsem, jen když nic nedělám. Naopak, když dělám, jsem šťastný,“ konstatuje Tauš s tím, že točení klipu vzašlo z dlouhodobých rozhovorů s Lenkou Dusilovou. „Snažil jsem se vycítit, co Lenka chce říci skrze svou hudbu a snažím se to interpretovat ve své obraznosti.“

Zda se opět v dohledné době pokoje zaplní hosty a sál tanečníky je nejisté, a tak natáčení videoklipu bylo zřejmě zatím posledním oživením krásné secesní budovy Miramonte.