Podle mluvčího Správy Národního parku Šumava (NPŠ) Jana Dvořáka je zájem o výpravy s průvodci do jinak nepřístupné šumavské divočiny stabilní.

„Zájem byl sice o něco menší než v loňském roce, o stovku o dvě stovky návštěvníků méně, ale stále je vysoký. Nejobsazovanější jsou tradičně Modravské pláně a kaňon Křemelné, pravidelně také nové trasy a dvoudenní trasy. Největší zájem bývá hned po spuštění registrace, letos byl tak velký, že po spuštění registrace koncem května nám zkolaboval server. Ale v průběhu sezony se většinou volná místa najdou,“ shrnul Dvořák. Na o něco nižší návštěvnosti oproti loňsku se podle Dvořáka podepsalo letošní extrémně teplé léto. „Jednu vycházku jsme museli letos kvůli počasí z bezpečnostních důvodů zrušit, meteorologové totiž na daný termín hlásili silný vítr,“ dodal Dvořák.

Šumava, Průvodci divočinou 2018.Zdroj: Štěpán Rosenkranz, NPŠ

Příští rok se zájemci o výpravy do šumavské divočiny mohou těšit na další novinky. „Pro příští rok budeme chtít více nových tras v chráněné krajinné oblasti i v národním parku. Třeba i na úkor některých tradičních, které na dvě tři sezony vypustíme, území si aspoň trošku odpočine. Určitě budeme také pracovat s trasami, které jsou méně navštěvovány. Ne, že bychom je úplně zrušili, ale ubereme počet. Některé trasy se jdou například pětkrát šestkrát za sezonu, ale podle návštěvnosti by se zaplnily třeba jen dvě nebo tři. Takže dvě nebo tři ubereme a přidáme zase jinde nebo přidáme novou trasu,“ nastínil Dvořák.

Novinky čekají i rezervační systém na webu NPŠ. „Letos jsme změnili systém registrace. Nyní funguje formou e-shopu, což je uživatelsky příjemnější. Máme ale ještě několik konstruktivních připomínek, které do něj zapracujeme, aby byl příští rok ještě lepší,“ doplnil Dvořák.

Kromě výprav Průvodci divočinou nabízí NPŠ i možnost individuálních výprav s autorizovanými „Průvodci Šumavou“, jejichž seznam i s kontakty zájemci najdou na webu NPŠ pod záložkou Návštěvníci – Nabídka pro skupiny. „Zájemců o individuální výpravy se ozve většinou několik ročně, často jde o cizince,“ uvedl jeden ze šumavských průvodců Martin Jelínek z Hamrů.

Oslavy 100 let republiky v ZŠ Pačejov.
Pačejovští školáci oslavili sto let od vzniku Československa