Deník na návštěvěZdroj: Deník

Expozici tvoří předměty z prodejny potravin, cukrárny, drogerie, galanterie, drogerie či průmyslového zboží. „Něco pochází z papírnictví od Fialů, z nejstarší přeštické drogerie u Mrskošů nebo drogerie pana Dvořáka,“ sdělila vedoucí muzea Drahomíra Valentová.

Návštěvníci si mohou prohlédnou například dobové pokladny, kuchyňské potřeby či jedinečné předměty, které byly v první polovině 20. století nedílnou součástí obchodů. „Máme zde unikátní krámské mlýnky na mák, pražičky na kávu, papiňák z roku 1914 nebo i méně známé předměty, které se dříve používali k vaření. Jedním z nich je nástroj na vaření andělských koulí,“ vyjmenovala Valentová a vysvětlila, že andělské koule se připravovaly z vaječných bílků jako příloha do polévky.

Přeštický kupecký krám je největší expozice svého druhu v západních Čechách. Výstava vznikala postupně z darů obyvatel Přešticka. „Chceme, aby byla výstava pestrá, takže některé exponáty také dokupujeme. Jediné, co nám chybí, jsou dobové hračky – jako třeba panenky, medvídci, malé kočárky,“ řekla Valentová.

Pozitivní na covid-19, negativní, pozitivní, negativní... Celkem pětkrát za sebou to během několika měsíců zažila pendlerka z Klatovska.
Žena onemocněla během pár měsíců covidem již popáté

Podle ní se už za první republiky kladl velký důraz na reklamu. Dokazují to desítky vystavených propagačních cedulí nebo kupecké pohádky pro děti, ve kterých po každém příběhu následovala reklama pro „mamičku“. „Reklamy nám daroval po roce 2000 pan Fodermajer (potom kupce K. Fodermajera – pozn. red.). Po znárodnění byly desítky let ukryty na půdě domu v Přešticích,“ informovala vedoucí muzea a dodala, že v rámci České republiky se jedná o jedinečné kousky.