Sakurovou alej, která se v dubnu proměňuje v pastvu pro oči s nádechem růžové barvy, navrhl do ankety místostarosta Chudenic Marcel Bezděk. "Samozřejmě máme z výsledku radost. Je to ocenění zejména pro estetickou a krajinotvornou funkci, kterou alej v chudenické krajině má," vyjádřil se místostarosta. Jak dodal, i navržení sakurové aleje do soutěže bylo v souladu s koncepcí ochrany a využití krajinotvorby. "Chudenicko je krajinnou památkovou zónou, jednou ze dvou v Plzeňském kraji (druhá je v okolí Plas - pozn. red.), a proto se snažíme krajinotvorbě věnovat. Chystáme mimo jiné výsadbu dalších alejí a třeba i obnovu polních cest," vyjádřil se Bezděk.

Alej u Chudenic nahradila v roce 1987 odumírající třešňovou alej. Rodiče v daném roce narozených dětí vysadili po dvou sakurách. Během dvou let tak v aleji začalo růst 60 nových stromků a každý z nich má své jméno.

Druhá příčka patří v krajské části ankety se 160 hlasy Aleji u hradu Volfštejn, která roste u Černošína na Tachovsku. Do soutěže ji navrhla Martina Sihelská, vedoucí tamního muzea. "Vůbec jsem takový úspěch nečekala. V soutěži byla velká konkurence, jen z Plzeňského kraje soutěžilo deset alejí a všechny jsou hezké," okomentovala navrhovatelka výsledek. Je to její už druhý úspěch, předloni Sihelskou navržená dubová alej k památníku obětem první světové války u Černošína dokonce krajskou soutěž vyhrála.

Ilustrační foto
I přes povolení se nemocnice návštěvám neotevřou

V anketě soutěžilo celkem 132 stromořadí. “V počtu nominací padl další rekord. O desátý titul soutěžilo neuvěřitelných 132 alejí ze všech krajů České republiky, pro které hlasovalo bezmála sedm tisíc lidí. Pro nás to je důkaz, že si lidé nádherných alejí váží a jsou na ně patřičně hrdí. Celonárodní i regionálním vítězkám gratulujeme a přejeme stovky let zdravého růstu,” uvedla Karolina Kostićová z pořádajícího sdružení Arnika. Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost lidí k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině.

Pořadí alejí z Plzeňského kraje: 1. Alej mládí u Chudenic, 2. Alej u hradu Volfštejn, 3. Alej u minerálního pramene v Tachově, 4. Lipová alej u Prašného Újezda, 5. Studánecká alej paměti, 6. Kaštanová alej ke kapli Sv. Felixe, 7. Tátova ořechová alej, 8. Hudlická alej, 9. Týnecká ovocná alej, 10. Alej Chynín - Radošice.