Obce, které budou chtít získat dotaci na provoz malých ohrožených prodejen, mají měsíc na přípravu žádostí. Plzeňský kraj je bude přes aplikaci eDotace shromažďovat od 23. dubna do 23. května a má připraveny tři miliony korun vyčleněné z letošního Programu stabilizace a obnovy venkova.

„Dotace pro jednu obec může být maximálně padesátitisícová a měla by překrýt takovou tu tržní mezeru, kdy už se prodejna obci nevyplatí. Dotace by měla pomoci prodejnu udržet, bude sloužit provoz – na výplaty prodavaček, na nájemné, energie, vodné, stočné a podobně,“ vysvětlil hejtman Josef Bernard.

Na kamennou prodejnu může obec získat dotaci, pokud jí budova patří a obchod provozuje, i pokud je to naopak. Žádat bude možné až pro tři části obce, kdy každá musí mít maximálně 250 obyvatel. Podporovaná prodejna nesmí být sezónní a má fungovat alespoň dva dny v týdnu. Na pojízdné prodejny budou moci obce získat maximálně patnáctitisícovou dotaci – poslouží jako příspěvek jejímu provozovateli. Prodejny musí do obce jezdit alespoň jednou týdně, nabízet alespoň základní potraviny a nemají konkurovat těm kamenným.

V Programu stabilizace a obnovy venkova Plzeňského kraje je letos připraveno 115 milionů korun. Zbylých 112 kraj jako vždy rozdělí na projekty obcí, svazků obcí nebo jimi podpoří pořizování územních plánů. Poskytnutí dotací už schválili radní, ještě je musí odsouhlasit zastupitelé.

Na snímku jsou zleva Lukáš Bouda z Kanic, Václav Štengl z Milavčí, Stanislav Bočan z Hostouně a Plzeňané Kristýna Vostracká, Martin Laštovka a Petr Šafránek.
Seznamte se s šesti zachránci života. Čtyři lidé díky nim žijí dál