V letošním ročníku průzkumu Místo pro život hodnotícím, jak se žije v krajích České republiky, si Plzeňský kraj o příčku pohoršil. Vloni byl třetí, tentokrát je čtvrtý.

Proč? „Plzeňský kraj si dlouhodobě vede dobře kvalitou ovzduší, emise jsou druhé nejnižší v republice. K výraznému skoku ze třinácté na páté místo došlo v investicích do ochrany životního prostředí. Ačkoliv došlo oproti loňskému roku k mírnému snížení produkce podnikového odpadu, i tak je hodnota značně vysoká a region zůstává v této kategorii na chvostu,“ řekl za pořádající agenturu Datank David Pavlát.

HC ŠKODA PLZEŇ - HC VERVA LITVÍNOV
Bez problémů. Škoda si smlsla na Litvínovu a navýšila náskok

Zatímco kraj se také může chlubit nízkou nezaměstnaností (má však problém nezaměstnanosti mladých lidí), ve srovnání s ostatními prohrál v oblasti infrastruktury a je poslední. „Velmi nízká kapacita čistíren odpadních vod, slabá silniční a dálniční infrastruktura, nízký počet železnic,“ tvrdí hodnocení.

Náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Ivo Grüner říká, že kraj platí daň za to, jak je specifický. „Jsme sice třetí největší kraj, ale až devátý v počtu obyvatelů. Osídlení je problém stejně jako to, že máme jen jedno opravdu velké město a jinak především malá sídla,“ vysvětluje. „Pro malé obce je problém stavět kanalizace a vodovody a my je do toho ani netlačíme. Podporujeme je, aby vytvářely podmínky pro bydlení jinak a aby se venkov nevylidňoval. Snažíme se také opravovat silnice a od nového roku zatraktivníme veřejnou dopravu,“ dodává.

Opravené a zpřístupněné druhé patro. Jindřich Mleziva ukazuje infopointy, kde návštěvníci najdou informace o předmětech expozice Umělecké řemeslo/Užité umění.
Muzeum hlásí hotovo. Otevřena byla expozice řemesel