Začátkem tohoto týdne Evropany vyděsila skutečnost, že koronavirus byl objeven už i v Itálii, posléze v Rakousku a v dalších státech kontinentu. Lidé ze strachu z nakažení začínají rušit objednávky dovolených v zahraničí, které měli domluvené na období jarních prázdnin; v Plzni se uskuteční příští týden.

„Během roku lidé stornují zájezdy jen výjimečně. Za tento týden máme za Plzeňský kraj čtyři storna v Itálii, z toho dvě na hory. Lyžařská střediska fungují bez jakýchkoliv opatření,“ sdělila mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Online reportáž

PŮJČOVNY LYŽÍ NESTÍHAJÍ

Týden před startem jarních prázdnin v Plzni mělo šíření nákazy dopad i na půjčovny lyží, kde museli zaměstnanci řešit odmítání objednávek. Nejvytíženějším dnem byl pro provozovny pátek.

„Od rána jsem se nezastavil. Nedělám nic jiného, než že zvedán telefon a vyřizuji storna na půjčení lyží,“ konstatoval včera Jiří Moravec ze Servisu Sport Červenka v Plzni na Doubravce.

„Celý týden to bylo docela v poklidu, ale za pátek dopoledne už mám asi deset zrušení,“ doplnil.

Další plzeňská půjčovna lyžařského vybavení má i takové zkušenosti, že jim lidé vracejí vybavení o pár dní dříve. „Už jsme zažili i situaci, že si lidé zapůjčili lyže s tím, že odjíždějí na týden na hory do zahraničí, a po čtyřech dnech nám vybavení přinesli zpátky, že už se raději vrátili, aby je tam nezamkli na hotelu,“ uvedl za společnost König-surf Josef König.

Lidé skupují základní a trvanlivé potraviny
Lidé si dělají zásoby jídla. Bojí se koronaviru

„Za tento týden máme zhruba padesát případů, kdy lidé zrušili zapůjčení. Dnes volali další lidé. Většinou se bojí vyjet do Itálie. Smutné je, že to nastalo zrovna ve chvíli, kdy napadlo trochu sněhu a v Plzni začínají prázdniny,“ dodal König.

LIDÉ RUŠÍ I DOVOLENÉ NA LÉTO

„Co se týče letních dovolených v Itálii, konkrétně v Kalábrii a Sicílii, zaznamenali jsme tento týden v Plzeňském kraji desítky storen,“ uvedl mluvčí cestovní kanceláře Exim Tours Petr Kostka. Podle ministerstva zahraničních věcí jsou nejpostiženějšími oblastmi Itálie Lombardie a Benátsko, kam se nyní Čechům nedoporučuje cestovat. Někteří se rozhodli zrušit zahraniční dovolenou na poslední chvíli.

„Měl jsem v plánu jet na mezinárodní autosalon v Ženevě, ale ze strachu z nakažení jsem to odvolal. Dnes dopoledne jsem se dozvěděl, že pořadatelé letošní ročník kvůli koronaviru zrušili,“ řekl Jan z Pňovan u Plzně.

Koronavirus.Zdroj: Deník