CHKO Brdy je dva roky od svého vzniku protkaná sítí 150 kilometrů cyklotras, k nimž má letos přibýt dalších 55. Brdy se i díky tomu stávají stále oblíbenějším cílem cykloturistů, pro něž vznikají nové a nové služby, aby CHKO mohla konkurovat dalším podobně vyhlášeným lokalitám v kraji – především Šumavě a Českému lesu.

Destinační agentura Brdy v neděli odstartuje sérii poznávacích výletů. Cyklisté i pěší si CHKO prohlédnou s průvodcem – první skupiny se vydají z Teslín za vzácnou květenou.

KUDY KAM?

Podle manažera agentury Luboše Gardoně není turistický potenciál Brd stále využitý. „Komentované prohlídky jsme vyzkoušeli vloni a vyšlo najevo, že lidé mají o Brdy zájem, ale sami se v nich zatím nedokážou vyznat,“ řekl.

Letos je připraveno třináct takových výletů, poslední na 21. října. Organizátoři lákají zájemce z obou stran Brd – od Plzně i od Prahy. „Pražští cyklisté mohou využít speciální cyklovlak, který odjíždí o víkendech a ve svátcích, z Plzně do Příbrami jezdí Brdský cyklobus, letos i ve všední dny,“ doporučuje cykloprůvodkyně Radka Žáková.

Lípa na Masarykově náměstí ve Starém Plzenci roste už sto let. Plzenečtí ji na počest nové republiky vysadili ještě v roce 1918.
Vzácné lípy našeho kraje vyprávějí příběhy. Kde jsou?

NOVĚ SMĚR ČESKÝ LES

Rýsuje se také možnost přímého vlakového spojení do Brd z plzeňské strany. „Jedná se o vlaku, který by cyklisty dopravoval do Mirošova,“ dodala. Jeden takzvaný cyklovlak ale začne už tuto neděli jezdit na druhou stranu od Plzně, do Českého lesa. „Bude v provozu po celou sezonu, tedy až do září,“ doplnil náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek.

Cyklobusů, tedy autobusů s vleky na bicykly, jezdí v kraji řada, většinu z nich vypravuje plzeňské ČSAD. „Kromě Brdského jsou to dva cyklobusy z Plzně do Českého lesa, dva jezdí po Šumavě a jeden na Čerchov, ten ale neprovozuje ČSAD,“ dodal Pavel Čížek.

Brdský cyklobus je prý nejvytíženější ze všech, obzvlášť o sobotách. „Výlety plánujeme dopředu a místa si rezervujeme od té doby, co jsme se jednou dovnitř prostě nevešli,“ potvrzuje Plzeňanka Karolína Černá.

Toxi tým dopadl na Plzeňsku členy organizovaného gangu.
FOTO/VIDEO: Kriminalisté rozprášili drogový gang na Plzeňsku