„Truhlařině se věnuji zhruba sedm let. Přivedl mě k tomu můj taťka, který je také truhlář, takže jsem ke dřevu vždy tíhl. Akorát jsem chtěl vzít trochu jiný směr, více si se dřevem vyhrát. Baví mě pracovat s masivem, vymýšlet stále nové věci,“ řekl Řada.

Rozsah jeho práce je velký a stejně tak i pole působnosti, kdy nejsou jeho výtvory vidět jen v Čechách. „Pracuji na velkých stavbách, kde dělám různá dřevěná obložení, fasády. Dělal jsem například s partou kamarádů v Karibiku na ostrově Roathan, kde jsme stavěli dřevostavbu. Různě po světě jsme pak dělali dubové mozaikové podlahy. Baví mě ale i práce s designem na laseru. Na tom se mohu hodně vyřádit. Baví mě každá práce se dřevem, vždy je pro mě výzvou. Když přijde zákazník a chce něco jiného, nového, složitého, jsem rád, protože ne každého to baví a ne každý se s tím chce piplat,“ sdělil truhlář.

Unikátní bramboromat ve Velharticích na Klatovsku předvádí Viktor Kopačka.
FOTO: Unikátní bramboromat láká místní i turisty

Říká, že z designu ho nejvíce bavila výroba americké vlajky, na které se dle svých slov hodně vyřádil. „Vlajka je z palisandru a z jasanu, dělal jsem ji zhruba tři dny. Slepil jsem dřevo dohromady a pak už jsem si hrál,“ uvedl truhlář.

Vyrábí různá dárková prkýnka s věnováním, ale i s fotografií. Vymyslel si své hřebeny na vousy, motýlky k saku a podobně. Prkýnko od něj má například Ivan Vodochodský a Jan Punčochář. „Moje přání je, aby se lidem moje práce líbila, rádi se vraceli. Dělám každý kousek srdcem a chtěl bych, aby to i lidé cítili, aby si řekli, že je za tím kus práce,“ uzavřel Řada.