Na zakázaných místech, tedy v tzv. ochranném pásmu, stálo k 22. září kolem silnic 1. třídy v Plzeňském kraji 466 billboardů, další stovky zaplňují prostor kolem D5. Pracovníci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) napočítali kolem všech českých dálnic více než 1100 nelegálních ploch.

Cizinci při průjezdu republikou možná mají pocit, že v Češích se vzedmula obří vlna vlastenectví. Většina reklamních poutačů je totiž oděna do státní vlajky. Provozovatelé se tímto způsobem chtěli nařízení vyhnout. Podle nich se státní symbol nesmí zakrývat ani odstraňovat, a tak prý nemusí plochy přesouvat.

Jenže úřady jsou jiného názoru a novelu zákona z roku 2012, která uložila provozovatelům i majitelům odstranit reklamní plochy ve 250 metrů širokém pásmu podél dálnic a v případě silnic I. třídy v pásmu o šíři 50 metrů, chtějí uplatňovat.

Nařízení začalo platit od letošního prvního září, provozovatelé tak měli pětiletou lhůtu, aby se situaci přizpůsobili. To se ale nestalo, a tak pohár trpělivosti přetekl. Majitelé pozemků, na nichž plochy stojí, začali jednat. „Z ŘSD včas odešly informativní dopisy všem agenturám, které měly reklamu na našich pozemcích,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Plochy budou v řádech týdnů zakryty, v řádech měsíců potom zcela odstraněny. Vzniklé náklady budou poté vymáhané po majitelích ploch.

„Problematiku billboardů řeší silniční správní úřad v koordinaci s plzeňskou správou ŘSD a Policií ČR,“ upřesňuje Pavlína Nováčková z odboru dopravy Krajského úřadu v Plzni.

Na likvidaci billboardů v okolí dálnice D1 už vypsalo ŘSD tendr v hodnotě 3,7 milionu korun, podle Rýdla se chystá stejný postup také s dálnicí D5.

Nařízení se zatím vyhnulo reklamním plochám v zastavěných územích, kde jich je nyní nejvíce.

Jen v Plzni jich stojí kolem silnic téměř tisícovka.

„Počátkem roku 2016 bylo na území města přibližně 960 billboardů. Na začátku letošního roku jsme ověřovali stav na Rokycanské třídě, kde se jejich počet snížil, byť ne příliš razantně,“ popisuje ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká.

Tereza Prášilová