Plánovaná dvouměsíční odstávka firmy Pilsen Steel, která v lednu podala soudu sama na sebe návrh na insolvenci kvůli předlužení, bude trvat do konce roku 2019. Předsedkyně odborů Ivanka Smolková o tom informovala s tím, že ze 700 zaměstnanců firmu opustilo zatím „jen“ čtyřicet lidí. Soud o insolvenci zatím nerozhodl.

„S odstávkou na deset měsíců jsem nepočítala. Manévrovací prostor při jednání s vedením podniku byl strašně úzký, mojí podmínkou bylo prodloužení kolektivní smlouvy a zachování finančního ohodnocení zaměstnanců,“ říká Smolková, podle které zaměstnanci firmy pobírají od začátku roku 75 procent náhrady mzdy. Ta by jim tak měla zůstat až do konce roku.

Ilustrační foto
Graffiti: Škody za miliony

Jaký může být další scénář s firmou, která dluží více než stovce věřitelů přes pět miliard korun, nelze podle ní odhadnout. „Více předvídaví zaměstnanci si pravděpodobně řeknou, že deset měsíců je dost dlouhá doba na to, aby se něco změnilo k lepšímu,“ dodává dál šéfka odborů. Podle Smolkové však v současnosti naštěstí nejde o masivní odchod zaměstnanců, který by v takto složité situaci mohl nastat. „Jsem pořád optimista. Stále doufám ve šťastný konec, výsledek teď ale nejde odhadnout. A co hůř, ani vedení neví, co bude s firmou dál,“ doplňuje. Vedení Pilsen Steel se k našim otázkám nevyjádřilo.

ZAMĚSTNANCŮM VADÍ NEJISTOTA

Řada zaměstnanců už si kvůli nastalé situaci našla brigádu. Pomáhají s doplňováním potravin, ve skladu nebo na poště. „Tři moji kolegové už od začátku roku vypomáhají na poště. Já už se tam na brigádu chystám také, protože doma už se nudím,“ říká šestapadesátiletý Václav ze severního Plzeňska, který v Pilsen Steel pracuje už přes 40 let. „Zažil jsem už ledacos. Při některých odstávkách nám dávali třeba i sto procent platu. Teď je situace jiná. Vadí mi hlavně ta nejistota, mám strach, že firmu někdo koupí, ta se pak rozprodá a některé dílny se úplně zruší,“ dodává.

Žofie Dařbujánová.
Žofie Dařbujánová: Zahrajeme na Žebříku