Vlk, jenž je zvyklý na lidi, se stále více přibližuje k lidským obydlím. „V úterý byl viděn u silnice pod Čachrovem a ve středu pod Březím,“ řekl Deníku myslivec z Klatovska, který doporučuje zvíře zastřelit. „Představte si, že potká v lese vaše dítě. Myslíte, že si s ním bude povídat o Karkulce?“ řekl myslivec a dodal: „Jenže policie zaspala a pracovníci národního parku s narkotizační puškou dorazili pozdě.“

Historicky první snímky divokých šumavských vlků pořízené člověkem a nikoli fotopastí.
FOTO: Díval se divokým šumavským vlkům do očí. Jako první

„Informace o pozorování vlka jsme okamžitě předali pracovníkům Národního parku Šumava,“ uvedla Dana Ladmanová z klatovské policie. „To, že zvíře někdo zahlédne a my přijedeme s narkotizační puškou pozdě, je pochopitelné. Zvíře nečeká. Pro nás je důležité najít stopy a zjistit, kde se pohybuje. Na základě toho se pak volí další postup, třeba umístění odchytových zařízení,“ vysvětlil mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Z šestice vlků uprchlých z bavorského zařízení jsou už naživu nejspíše jen dva. Kromě „českého“ vlka je to vlčice, která byla v sobotu odchycena vyhublá poblíž Ludwigsthalu a vrácena do výběhu. Jedno zvíře srazil vlak, dvě byla zastřelena. Šestého vlka zřejmě v Německu srazilo auto, tělo se ale dosud nenašlo, a tak není jisté, zda je mrtvý. Bavorsko za informace vedoucí k dopadení toho, kdo otevřel výběh s vlky, vypsalo odměnu 10 tisíc eur.

Ilustrační foto.
Dva uprchlé vlky už Němci zastřelili
Ilustrační foto
Ze šesti uprchlých vlků žijí už jen čtyři. Jeden z nich je v Česku