K dispozici mají různé druhy pečiva, sýrů, vhodné uzeniny, přesnídávky, paštiky, džemy, jogurty, tvarohové dezerty, ovocné saláty nebo džusy. Personál jim vybrané pokrmy naservíruje a v případě potřeby pomůže třeba namazat nebo nakrájet. Bufetové snídaně se v nemocnici testují od konce loňského roku. Kromě většího komfortu jsou zřejmé i pozitivní výsledky. Pacienti mají větší chuť k jídlu, lepší náladu a tím pádem i výsledky léčby či rekonvalescence.

Stravu navrhla ve spolupráci se zdravotníky nutriční terapeutka Barbora Pavlíková Honzáková. „Je navržena přímo pro pacienty následné péče, přičemž je zohledněna i skutečnost, že jde z části o gerontologické a někdy i přímo ležící pacienty, kteří mají omezenou pohyblivost nebo potíže s polykáním a je u nich omezena soběstačnost při stravování,“ vysvětlila nutriční terapeutka s tím, že třeba ovoce může být podáváno nakrájeno na malé kousky, nastrouháno případně i namixováno.

„Známe i dietní omezení konkrétních pacientů, samozřejmě i případné intolerance na některé druhy potravin a po několika dnech poznáme i stravovací preference. Můžeme pak nabídku přizpůsobit individuálně. Například jsme zjistili, že nejoblíbenějším pečivem je trvale vánočka. Začali jsme proto pro diabetické pacienty připravovat dia vánočku,“ doplnila Pavlíková.

Snídaně se připravuje každé ráno v kuchyni, k pacientům se dostává na pojízdných servírovacích vozících. „Stravu rozváží pracovnice kuchyně, nutriční terapeut a sestra. Každého pacienta se zeptají, co by si dal k snídani dobrého. Ten si může vybrat. Má přitom přehled, protože všechno krásně vidí rozložené na vozíku, jako na klasickém švédském stole,“ popsala hlavní sestra nemocnice Drahoslava Letáková.

Pro pacienty na lůžkách následné péče, jejichž hospitalizace bývá delší než na jiných odděleních, může být standardní forma stravování po čase rutinní a jednotvárná. Navíc imobilní pacienti, ale i obecně starší pacienti mají často problémy s příjmem potravy a omezenou chuť k jídlu. Obojí pak vede k úbytku na váze a snížení imunity.

„Švédský stůl s možností přizpůsobení výběru potravin nebo právě i způsob servírování ovšem dělá ze snídaně zážitek a poskytuje většině pacientů radost z jídla. A když mají větší výběr potravin a mohou si vybrat dle chuti, snědí toho více a mají tedy větší příjem hodnotně vyvážené stravy. A nejen při snídani. U některých pacientů lze pozorovat, že snědí i více z oběda či večeře. Díky tomu si lépe udržují svoji hmotnost, což je zejména u gerontologických pacientů důležité,“ konstatovala nutriční terapeutka.

I když to možná pacienti plně nevnímají, stále personál sleduje i nutriční hodnotu potravin a příjem důležitých živin, jako jsou vlákniny, antioxidanty, vitamíny a další.