Roční rozsáhlý monitoring vody v přehradě Hracholusky je u konce. Povodí Vltavy ho na objednávku Krajského úřadu spustilo loni v dubnu a zaměřilo nejen na vodu v nádrži, ale také na přitékající řeku Mži, na potoky a vodní plochy v okolí.

Výsledky monitoringu mají říci, odkud se do Hracholusek dostává nejvíce fosforu, a sdružení společností VRV a DHI podle nich do konce zpracuje studii, která poradí, co proti fosforu dělat. Fosfor totiž živí sinice a způsobuje, že hladina Hracholusek během léta pravidelně zezelená.

Vedoucí projektu Lukáš Vlček řekl, že monitoring byla první etapa studie. „Do konce dubna ho budeme vyhodnocovat, pak budou následovat další fáze. Sestavení jakostního modelu, jeho vyhodnocení, návrh opatření a jejich vyhodnocení,“ vysvětlil.

Vodní nádrž Hracholusky
• vznikla v roce 1964
• celková rozloha je 490 hektarů, od jezu pod parkem ve Stříbře k hrázi je dlouhá 22 kilometrů
• hlavním přítokem je řeka Mže, dalšími např. Úterský a Žebrácký potok
• dnes patří k nejvýznamnějším rekreačním místům Plzeňského kraje

Podle Radky Trylčové, krajské radní pro oblast životního prostředí, sleduje Povodí Vltavy vodu na Hracholuskách dál, ačkoliv už ne v takovém rozsahu. „My jsme mezitím rozeslali do obcí v okolí přehrady dotazníky, které nám mají pomoci popsat situaci – chceme se dozvědět, jak mají řešenou dešťovou a splaškovou kanalizaci, jestli mají nějaké problémy… Věříme, že se nám dotazníků vrátí co nejvíce,“ řekla.

Právě odpadní vody jsou hlavní zdroj fosforu. Problémy přicházejí po deštích. „Srážková voda se dostává do jednotné kanalizace a aby neproplavila čistírny odpadních vod, odlehčení kanalizace za deště odvádí značnou část znečištěných odpadních vod přímo do potoků,“ vysvětlil už dříve hydrobiolog Jindřich Duras.

S obcemi, firmami a jinými zdroji fosforu bude kraj podle studie řešit nápravu. Chce je motivovat ke stavbě lepší kanalizace a čistíren, dokud potíže nezmizí.

Hracholusky se mezitím pomalu chystají na letošní sezonu. Například oblíbený parník neboli loď Plzeň začne o víkendech z Transkempu do Butova a zpět jezdit už příští měsíc.

Připravují se i rekreanti. Kvalita vody některé z nich zajímá především „Letos chceme na Hracholusky na týden v červenci, ale bude to loterie. Vloni jsme stihli jen tak tak čistou vodu na Radosti. Už byla občas vidět nějaká sinice, ale nic hrozného. Sestra s rodinou ale jela dva týdny po nás a už se nevykoupali,“ říká Plzeňanka Jana Vondrová.

Ilustrační foto.
Mikroregion Radbuza chce lepší mobilní signál i útulek pro psy