Zdejší zastupitelé rozhodli od dubna neposílat k namátkovým kontrolám městskou policii do Hromnice a do Nekmíře. Na druhou stranu schválili výjezdy strážníků do Tatiné a do Žilova. Žilov přitom už o namátkové kontroly v obci nestál, což zastupitelé z Horní Břízy dobře věděli.

„Bylo to na vůli zastupitelů," řekl o hlasování místostarosta Horní Břízy Zdeněk Procházka.

Ten přiznal, že rozhodnutí zastupitelstva je zvláštní.

Starostku Žilova Danu Téglovou výsledek hlasování překvapil. „Nejprve jsme byli informováni Horní Břízou o záměru zrušit výjezdy strážníků. Naše zastupitelstvo navrhlo ukončit smlouvu o činnosti městské policie a teď Horní Bříza nepřijala výpověď," diví se Téglová.

Ta o prodloužení smlouvy na činnost hornobřízských strážníků v Žilově nestojí i kvůli zdražení výjezdu. Horní Bříza totiž zvýšila náklady na jednoho strážníka z padesáti korun na 280 korun. „Na takovou částku, která má platit od dubna, obec nepřistoupí. Panu místostarostovi Procházkovi jsem řekla, že 280 korun na hodinu a na jednoho strážníka je hodně peněz," konstatovala starostka a dodala: „Doufám, že proběhne jednání o tom, jaký bude další postup."

Zatímco do konce března budou platit obce tisícovku za výjezdy dvou strážníků na deset hodin měsíčně. Od dubna se namátkové kontroly zkrátí a vyjdou dráž. Dva strážníci mají kontrolovat Tatinou čtyři hodiny měsíčně. Jakou dobu stráví v Žilově, není zatím jasné.

Hornobřízská radnice přitom nebyla příliš nakloněna myšlence posílat strážníky jinam a chtěla je mít jen ve městě. Proti tomu se ale postavil vedoucí strážníků z Horní Břízy Petr Skala, který na zastupitelstvu obhajoval zachování smluv se všemi čtyřmi obcemi.

To, že hlídky od dubna budou vynechávat Nekmíř, zklamalo starostu Josefa Pangráce. „Díky jejich přítomnosti nebují trestná činnost. Pomohli nám zkrotit zběsilé jízdy řidičů," uvedl Pangrác.

Z usnesení zastupitelstva Horní Břízy vyplývá, že Nekmíř neakceptovala finanční podmínky. „Bylo nám sděleno, že výjezd strážníka vyjde na 280 korun, ale už jsme se nedozvěděli, kolik jich bude jezdit. Navrhovali jsme platit 1500 korun i za cenu méně výjezdů. Jenže odpověď na nabídku jsme nedostali," sdělil Pangrác.

Starosta se domnívá, že Horní Bříza nechce hlídku do obce posílat kvůli vzdálenosti.