Krajští radní v pondělí přijali písemnou rezignaci Pavla Panušky, nyní už bývalého generálního ředitele Správy a údržby silnic Plzeňského kraje. Podal ji na začátku měsíce k 7. březnu, teď končí. Zůstat nechce ani ve firmě. „K rezignaci mě donutily politické zásahy pana náměstka pro dopravu Čížka do kompetencí generálního ředitele,“ okomentoval Panuška hořce své rozhodnutí.

Jeho rezignací vyvrcholila napjatá situace, jež mezi silničáři panovala od loňského léta. Panuška byl tehdy na dovolené a technický ředitel Martin Vít za něj měl podepsat několik sporných smluv. Panuška ho odvolal kvůli ztrátě důvěry, náměstek Čížek ho dosadil zpět s tím, že by problém nejraději řešil například finančním postihem, ne personálně. Tento postup Čížek několikrát obhajoval na bouřlivých jednáních krajského zastupitelstva.

Asi sedmiletý kříženec jezevčíka Pišta
FOTO: Kříženec Pišta to s páníčky nevyhrál

Mezitím začali silničáři sepisovat petici na podporu ředitele, která nasbírala přes tři stovky podpisů, a organizaci měl důkladně prověřit krajský kontrolní výbor.

Zároveň s tím, že radní vzali na vědomí Panuškův odstup, rozhodli o vyhlášení výběrového řízení na nového generálního ředitele. Podle Čížka potrvá dva až tři měsíce. „Řízením Správy a údržby silnic je dočasně pověřen Jiří Velíšek, který už v minulosti část správy řídil. Měl na starost například oblast Klatovy,“ uvedl.

Hejtman Josef Bernard se s Panuškou zkoušel domluvit, aby odchod zvážil. „Hodnotil jsem jeho práci velice kladně,“ dodal.

Vladimír Darida
Fotbalistou roku je Darida, trenérem Vrba