Na začátku února 2019 zasypal Plzeňský kraj sníh a mnohde způsobil kalamity. Na náměstí v Nýrsku z toho měli dospělí i děti takovou radost, že tehdy postavili přes tři sta sněhuláků, kteří zdobili náměstí. Radost měli i provozovatelé lyžařských areálů, kde byly ideální podmínky pro zimní sporty.

Letos je však všemu jinak. Příroda se úplně obrátila. Místo toho, aby vše bylo zazimováno a zakryto sněhem, tak se země rostou květiny, kvetou již i poslové jara - sněženky a petrklíče. Keřům raší pupeny. Lyžařské areály se snaží v rámci možností alespoň zasněžovat, aby mohly nabídnout možnost lyžovat. Ale zvyšující se teploty jim moc nepřejí.

Vizualizace obnovy Vodojemu v Klatovech.
Na Vodojemu bude nově postavena vyhlídka

Takže místo sněhových kalamit jako v předešlém roce zaměstnává hasiče voda. Tak tomu bylo například v Železné Rudě, kde nastala obleva, zapršelo, ucpala se kanalizace a voda vyplavila domy.

V důsledku deště a oblevy vydal výstrahu i Český hydrometeorologický ústav v Plzni. V noci ze soboty na neděli očekává v důsledku výraznějších srážkových úhrnů na Šumavě vzestupy hladin v povodí horní Otavy. Pravděpodobnost překročení 1. SPA na nejvyšších úsecích Otavy (Vydra, Křemelná) odhaduje na 20 %. Během neděle se situace na horách opět uklidní a další vlna srážek se očekává v noci na pondělí a v pondělí, kdy je riziko dosažení SPA vyšší.

Zasahující hasiči v Železné Rudě.
Obleva zaměstnala hasiče, voda stékající ze svahů vyplavila domy