Iniciativa na opravu varhan v Dlouhé Vsi je zatím na samém začátku. „V kostele máme varhany, které už dvacet let nehrají a je to podle mě velká škoda. Moc věřících tady do kostela sice nechodí, ale věřím tomu, že kdyby ty varhany hrály, že by lidi přilákaly. A třeba by se dal udělat i nějaký koncert, s tím, že co by se vybralo, by šlo na obnovu kostela. Nebo čehokoli jiného ve vsi, protože tu samozřejmě nemáme jen kostel, peníze jsou třeba všude,“ vysvětlila vznik iniciativy její autorka Marie Bubeníková. V současné době připravují Dlouhoveští založení spolku, který iniciativu zastřeší. „Zatím je nás pět, ale uvidíme, třeba se ještě někdo připojí,“ dodala Bubeníková.

Podle předběžných odhadů se bude rozpočet na opravu nástroje pohybovat mezi jedním a půl a dvěma miliony korun, část by mohly pokrýt prostředky z veřejné sbírky. „Už se nám ozval i nějaký pán ze severních Čech, že by případně přispěl, máme už částečně navázánu i přeshraniční spolupráci. Uvažoval jsem například o společně česko-německé mši, zapojit by se mohli třeba i němečtí rodáci či jejich potomci,“ nastínila Bubeníková.

Medailisté ČP v cyklokrosu v kategorii starších žáků. Zleva Filip Samec, Mirek Müller a Jan Frühauf.
Cyklosport-Pitstop.cz má dalšího medailistu

Dalším zdrojem financování opravy by měly být dotace, o které musí žádat majitel, tedy církev. „Prvním krokem bude, abychom se pokusili nechat varhany prohlásit za kulturní památku. Pak bude lepší možnost, pokusit se o získání nějakých grantů na jejich opravu. Jde o historický nástroj starý minimálně tři sta let. Podle varhanáře, který varhany prohlížel, jsou vzácné i tím, že jsou v téměř originálním stavu bez velkých přestaveb. O to větší mají historickou hodnotu a stojí za to je zachránit,“ uvedl dlouhoveský farář Marek Donnerstag, který vznik iniciativy přivítal. „Když budu zcela upřímný, ani jsem nevěřil, že by se to mohlo podařit. Je tady malá farnost s malou účastí lidí, ale velmi jsem to ocenil, už z toho důvodu, že když je iniciativa mezi lidmi, vznikne z toho vždy něco dobrého. A už jenom to, že se uskutečnil koncert a do kostela přišlo tolik lidí, bylo úžasné,“ pochvaloval si i zaplněný kostel při dětském koncertu.

Zahájení Tříkrálové sbírky v Klatovech
OBRAZEM: Tříkráloví koledníci se rozběhli po Klatovsku

Nový spolek plánuje podpořit i vedení obce. „Myslím, že každý starosta je rád, když jsou v obci lidé, kterým není lhostejný stav památek, jako jsou třeba právě naše barokní varhany. Takže tuto iniciativu vítám a my, jako obce, ji rádi nějakým způsobem zastřešíme a jak bude možné, podpoříme,“ řekl Deníku starostka Dlouhé Vsi Ivana Vítovcová.

Sbírky pomáhají při opravě varhan i jinde na Klatovsku. V Kašperských Horách už opravu varhan v kostele sv. Markéty dokončili, pracuje se na opravách varhan v kostele Církve československé husitské v Klatovech a v kapli svaté Apoleny v Měcholupech a v Myslívě opravu varhan stejně jako v Dlouhé Vsi připravují.