„Všesokolský slet je pokračování tradice zakladatelů Sokola. První slet se konal u příležitosti 20. výročí založení České obce sokolské, a to v roce 1882 v Praze. Série sletů byla třikrát přerušena. Po roce 1989 se první slet konal v roce 1996 a od té doby pokračujeme v šestiletém intervalu dále. Letošní slet spadá také do významného výročí, kdy si připomínáme sto let od založení Československé republiky,“ uvedl starosta Sokolské župy šumavské Jindřich Schovanec.

Sokolská župa šumavská má 16 jednot na okrese Klatovy, Domažlice, Plzeň – jih a největší a také nejstarší jednotou je klatovská. Ta letos slaví 150 let od svého založení.

Během sletu v Klatovech zhlédli diváci deset sletových skladeb v podání Sokolské župy Šumavské, Plzeňské, Rokycanovy, Karlovarské a Jihočeské. Na zahájení zatančil dětský folklorní soubor Šumavánek a poté už se postupně vystřídali rodiče s dětmi, žáci, muži, ženy a senioři. Všechny složky si za své umění vysloužily velký potlesk i obdiv. „Je to krásné, jsou skvěle sladění a největší obdiv mají za to, že se vůbec v takovém počtu dokáží tohle naučit a hlavně to pak předvést tady v takovém horku na přímém slunci,“ řekla jedna z divaček Eliška Machová.

Reprezentant Jan Sýkora předal nemocnici fotolampu.
FOTO: Reprezentant Jan Sýkora předal nemocnici fotolampu