Potvrdilo to porovnání snímků z fotopastí, na kterých je tento jedinec zachycen. Každé zvíře má totiž jedinečnou kresbu, která při podrobném zkoumání umožňuje jeho přesnou identifikaci.

„Zjistili jsme, že jde o samce. Dostal na počest své brdské anabáze jméno Fabián, po patronovi tohoto pohoří,“ uvedl Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, který věří, že Fabián nebude jediný, ale že do Brd ze Šumavy, která je hlavním rysím útočištěm, postupně zavítají další rysové a najdou tam svůj nový domov.

„Rysí kotě tráví první rok života s matkou, poté se musí osamostatnit a vyhledat si vlastní životní prostor. Někdy jej nalezne blízko svého rodiště, jindy musí dlouho hledat a nachodit stovky kilometrů. Tito tuláci jsou klíčoví pro tok genů mezi různými oblastmi, tak důležitý pro přežívání menších a izolovaných rysích populací. Jedním za takových tuláků je zřejmě i Fabián. Uvidíme, jak obstojí v konkurenci starších, dospělých rysů na Šumavě, a kde se nakonec usadí,“ doplnil Luděk Bufka z Národního parku Šumava.

Rysí rodinka na Šumavě.
FOTO: VIDEA: Fotopast zachytila hodující rysí rodinku
Na Šumavě hynou po srážce s automobily ohrožená zvířata - losi, rysové i další
Auta na Šumavě zabíjejí vzácné losy i rysy