Plzeň - Vrchní sládek Prazdroje Václav Berka včera navštívil bednárnu, aby pohostil zdejší osmičlenný kolektiv. Jako formu pohoštění zvolil pečenou kachnu se zelím a knedlíky.
Starší obchodní sládek Václav Berka přinesl pivovarským bednářům kachnu se zelím a knedlíkem jako poděkování za celoroční práci a udržování bednářského řemesla v Plzeňském Prazdroji.
|
Foto: Deník / VAIZ Zdeněk
V plzeňském pivovaru se tak vrátili k přerušené tradici. Společný oběd sládka s bednáři je zvyk, který se pojí k začátku adventu, kdy již v 19. století vrchní sládek tímto způsobem děkoval bednářům za jejich celoroční práci. Časem však bylo od této tradice upuštěno.
„Jsem rád, že jsme k této formě poděkování opět přistoupili. Máme jedno z nejlepších a nejtradičnějších řemesel, jako jsou bednáři, a dnes už je to světový unikát. Na světě není jiný pivovar, který by měl své vlastní bednáře,“ podotkl Václav Berka.