Ondřeje Drapáka (61) z Klatov poslal na čtyři roky za mříže za to, že s nožem v ruce napadl svého souseda a bodl ho do zad. Nebýt rychlého zákroku policistů, hrozilo, že by ho zabil.

Drapák měl dlouhodobě spory se sousedem, který bydlí pod ním. Vadilo mu totiž jeho kouření, které ho obtěžovalo a dokonce mu údajně působilo zdravotní problémy. Snažil se to řešit na radnici či prostřednictvím advokáta, ale vše bylo marné, a tak sáhl k radikální formě nátlaku. Když se opil, choval se agresivně a dělal sousedům různé naschvály. „Bylo to vše možné. Od lití moči pod rohožku po házení odpadků na balkon,“ posteskla si policistům žena bydlící pod Drapákem.

V osudný zářijový večer Drapák pokřikoval na souseda, jenž byl kouřit na balkoně, že by měl chcípnout stejně jako jeho matka, pak mu na balkon hodil skleničku s kávovou sedlinou a poté mu tam vylil zvratky. „To nebylo schválně. Já jsem se vyzvracel, protože se mi udělalo špatně z toho zápachu,“ řekl soudu obžalovaný s tím, že si z toho, co následovalo, nic nepamatuje.

Ondřej Drapák před klatovským soudem.
Vraždě souseda zabránili přivolaní policisté

Pamatovali si ale jiní. Soused bydlící pod Drapákem řekl, že mu tehdy došla trpělivost a přivolal policii. Když přijela, otevřel jí vchodové dveře do domu bzučákem a čekal na ni u dveří svého bytu. Tam ale přišel Drapák, který na něj zaútočil nožem a bodl ho do zad, nad ledvinu. „Druhou ránu jsem naštěstí vykryl,“ řekl senior, jemuž nejspíše zachránili život policisté. „Slyšeli jsme volání o pomoc a vyběhli nahoru. Viděli jsme poškozeného a s ním druhého muže, který mu držel nad hlavou nůž. Poškozený mu ruku s nožem držel. Ihned jsme zasáhli. Ruku s nožem jsem chytil a strhl dotyčného na zem,“ popsal dění zasahující policista, podle něhož nechtěl Drapák nůž pustit, sebral mu ho až za pomoci kolegy. „Kdybychom nepřišli, mohlo to dopadnout mnohem hůř,“ dodal policista. Potvrdil to i znalec, podle něhož mohlo v případě pokračování útoku dojít k těžkému zranění či dokonce smrti.

Drapák po činu nadýchal přes jedno a půl promile. Podle soudního znalce je na alkoholu závislý, a pokud se nebude léčit, mohl by se podobného útoku v budoucnu opět dopustit.

Senát v čele se soudce Jaromírem Veselým poslal Drapáka, který dosud nebyl trestán, na čtyři roky do věznice s ostrahou. Ve výkonu trestu se musí podrobit ambulantnímu protialkoholnímu léčení a státu také propadl nůž, s nímž zaútočil. Verdikt není pravomocný.

Vyhlášení provozovny roku 2017 v Klatovech.
PODÍVEJTE SE: Zvítězily Café Jednorožec, salon Jask a Second Help