„Zcela nečekaně spadlo dolů ještě v době, kdy na něm stála již naštěstí dvě námi okroužkovaná a poletující mláďata. Hned jak jsme zjistili, že hnízdo spadlo, vytvořili jsme na jeho místě ze smrkových větví provizorní plošinu tak, aby rodiče mohli dvě okolo sedící mláďata na plošině dokrmit.

Instalace hnízda pro orly mořské v Kolinci na Klatovsku.Zdroj: Bohumil Mášek a archiv

Náhradní krmné plošiny však orli nevyužili, a tak jsme začali řešit umělou hnízdní podložku tak, aby se v následujících letech mohli na modřín zase vrátit,“ uvedl Karel Makoň ze záchranné stanice a dodal, že instalace těžké ocelové konstrukce byla jednou z nejnáročnějších akcí za 25 let jeho praxe. Bez hasičů a jejich auta s plošinou by to nebylo možné zvládnout.

Dopravní nehoda v Železné Rudě.
Řidička najela autem do stromu, mladík otočil auto přes střechu

Na modřínu v Kolinci podle místních pár orlů mořských hnízdí již pátým rokem a oba dospělí ptáci jsou kroužkováni. „Díky tomu také víme, že pocházejí původně z jižních Čech, víme i jejich přesný věk a známe hnízdo, kde se vylíhli,“ řekl Makoň a dodal, že orel mořský, i když je jeho populace na Plzeňsku za posledních patnáct let na mírném vzestupu, tak stále patří mezi zvláště chráněné a ohrožené dravce. Tento král nebes je hlavně mrchožrout a přesto, že dokáže ulovit i ryby, tak v důsledku své velikosti, hmotnosti a rozpětí křídel není příliš dobrým a obratným lovcem. Hnízda si staví na vysokých stromech většinou ve větších lesních komplexech navazujících na rybníkářské oblasti.

Havelský jarmark v Horažďovicích.
PODÍVEJTE SE: Jarmark přilákal mnoho lidí