Stejně jako loni i letos výří pár vyvedl na tom samém místě dvě mláďata. „Na Plzeňsku monitoruji delší dobu celkem patnáct hnízd výrů a vypadá to, že letos na osmi z nich budou i mláďata,“ řekl Deníku ornitolog s tím, že jde o vzácné a ohrožené největší sovy, žijící u nás.

Podle ornitologa se loni po jedenácti letech částečně stabilizovala výří populace. „Jak to tak vypadá, letos tomu bude podobně,“ dodal. Takzvaní králové noci se tedy po mnoha letech vrátili do monitorovaných lokalit. Výři si v potravě vybírají. Specializují se na potkany, ve městech to mohou být holubi, podobně jako třeba v centru Plzně. Mohou se dožít až padesáti let, průměrně se dožívají ale jen deseti roků.

Info:Výr velký (Bubo bubo) je velký druh sovy z čeledi puštíkovitých (Strigidae). Často je mu přezdíváno král noci. Velký mohutný pták a jedna z největších sov, větší než káně lesní, ale na druhou stranu zřetelně menší než např. orel skalní. Samice je těžší než samec a má větší rozpětí křídel.[3] Délka těla je 60–75 cm, rozpětí křídel 160–188 cm. Hmotnost samce se pohybuje v rozmezí 1500–2800 g, samice mezi 1750–4200 g. (zdroj: wikipedie)