Fotky Plzeňan dostal, negativ už ne

Stanislav Bouda ukázal dosud nezveřejněné snímky ze srpna 1968.

Fotografií dokumentujících srpnové události roku 1968 na západě Čech se nedochovalo příliš a většinu z nich už mohla veřejnost během uplynulých let spatřit. O to vzácnější je, když se i nyní, bezmála půlstolí po invazi, objeví snímky, které dosud nikdy veřejně publikovány nebyly.

Našemu Deníku se takové záběry podařilo získat. „V předvečer“ 49. výročí invaze vojsk RVHP nám je poskytl Plzeňan Stanislav Bouda.

Tehdy 27letý dělník z plzeňské Škodovky se odhodlal vyjít s fotoaparátem v ruce do ulic krajského města poté, co kvůli invazi byli všichni škodováci posláni z práce domů.

„Manželce s naším tehdy dvouletým dítětem jsem nařídil, ať zůstane doma a nikam nechodí,“ vzpomíná po letech. Sám se šel podívat hlavně k budově Rozhlasu na náměstí Míru, kde bylo největší srocení lidí protestujících proti okupaci.

„Atmosféra byla napjatá. Plzeňáci se snažili s vojáky rozmlouvat, ptali se jich, proč přijeli a jak dlouho tu budou, ale oni téměř neodpovídali. Sami byli dost zmatení,“ vybavuje si Stanislav Bouda. Na svých snímcích zachytil tanky a vojenská auta pomalovaná a popsaná vzkazy v češtině i ruštině vyjadřující odpor místních lidí. Vyfotografoval Sověty v Dřevěné nebo v Mánesově ulici ale třeba i na návsi v Božkově.

Fotil několik dní, než se vojáci začali stahovat do kasáren a situace se uklidnila. Přestože měl jisté obavy kvůli fotografování přímo v ulicích, do žádného konfliktu s vojáky se nedostal. Potíže nastaly až později, když si nechal fotky vyvolat v plzeňské fotoslužbě. Cenzura již běžela naplno, a tak se dozvěděl, že fotky (a ještě jen část) sice dostane, ale negativy mu odmítli vydat.

Ve světle událostí, které v Československu v době normalizace následovaly, Stanislav Bouda rychle pochopil, že fotkami by se neměl nikde chlubit.

Album srpnových fotek tak zůstalo schováno u Boudových v šuplíku. A zůstalo tam ležet celých 28 let po sametové revoluci, i když by se už bývaly klidně mohly objevit v některé z publikací, které Srpen 1968 v Plzni zmapovaly.

A proč tedy snímky donesl pan Bouda do naší redakce až nyní? Má to jednoduché a až úsměvně vysvětlení. „Víte, já měl až do loňska chatu a vždycky jsem právě v období kolem poloviny srpna trávil tam, takže jsem na ty fotky a možnost ukázat je lidem nějak ani nevzpomněl. Loni jsem ale chatu prodal a vlastně poprvé letos trávím srpen v Plzni, tak jsem si řekl, že vám ty fotky donesu,“ řekl Stanislav Bouda. „A večer je vezmu i do hospody ukázat kamarádům,“ dodal s úsměvem 76letý pamětník.