Celé dětské oddělení připomíná nově les nebo středověké hrady Pošumaví. V těchto dnech totiž v nemocnici dokončila Nadace Archa Chantal i druhou etapu projektu Svět v lese. Celý projekt zahrnoval kompletní zkrášlení a vybavení pracovišť dětského oddělení. Nadace za obě etapy zaplatila přes jeden milion korun.

Nadace herečky a zpěvačky Chantal Poullain se dlouhodobě zabývá zkrášlováním dětských zdravotnických zařízení. Pro nemocnici v Klatovech si z důvodu blízkosti Šumavy vybral spolupracující architekt Nadace Petr Kolář před dvěma roky téma Svět v lese. „Kvůli náročnosti se projekt rozdělil do dvou etap. První byla dokončena loni v dubnu a zahrnovala kompletní úpravy čekáren dětských ambulancí, které se proměnily v lesní mýtinu. Dar nadace byl tehdy 420 tisíc korun,“ připomněla první etapu manažerka kvality nemocnice Vladimíra Nováčková. Druhá etapa se letos na podzim týkala už výhradně lůžkových stanic. Nadace investovala 582 tisíc korun.

„Na oddělení menších dětí se předělala jídelna na hernu s jídelním koutem. Nadace sem pořídila nábytek včetně hracího bazénku, židliček a dětského křesílka a spousty hraček. Mimo jiné i dřevěné hrací prvky na stěnu, které rozvíjejí motoriku a tvořivost malých dětí,“ řekla vrchní sestra dětského oddělení Gabriela Kubíková s tím, že nástěnné hrací prvky jsou v dalších částech oddělení.

ZVÍŘATA A HRADY

Pokoje i vybraná pracoviště personálu dostala označení podle lesních zvířat. „Na jednu stranu je to pro děti příjemnější a veselejší, ale zároveň jim to pomáhá v orientaci. Malé děti totiž neznají čísla, ale poznají žábu nebo zajíce,“ doplnila vrchní sestra s tím, že motiv zvířátek nově tvoří i obrazovou výzdobu pokojů. Na oddělení větších dětí jsou pokoje pojmenované podle hradů okresu a obrazy hradů tvoří rovněž výzdobu pokoje.

Dále dostaly všechny skříně v pokojích obou lůžkových stanic nový vzhled. Dvířka jsou kompletně zelená, stejně jako nové skříně a úložné prostory v herně větších dětí. Tam jsou i nové stoly, lavice a další mobiliář, ale také nové hry a vybavení dílen. Herna totiž slouží dětem nejen k hraní nebo učení, ale školou povinní pacienti zde mají možnost tvořit s herní terapeutkou i vlastní výrobky či dekorace.

Nehoda u Dobršína.
Řidič narazil čelně do stromu a přerazil ho