„Holčička byla spolu s nyní devítiměsíční sestřičkou usnesením soudů v Písku a Příbrami svěřená do péče pěstounů. Stali se jimi matčin bratr a jeho žena, manželé od letošního června. V daném měsíci se také přestěhovali do Rokycan,“ sdělila vedoucí sociálního a zdravotního odboru městského úřadu Blanka Kohoutová.

V tiskové zprávě vydané v úterý městem se uvádí: „Předtím byly děti umístěné v dětském centru (Strakonice) a zařízení pro děti vyžadující okamžitou péči (Praha). Otec dětí byl omezený ve svéprávnosti a matka neměla podmínky pro péči o ně.“

„Sociální šetření v rodině naše pracovnice provedla 11. 7. a neshledala žádné nedostatky, sedmnáctého bylo provedené další šetření. Rodina měla zařízený byt, věci pro děti a zajištěného pediatra, opakovaně všichni navštívili i náš odbor a žádné problémy se nejevily,“ doplnila Kohoutová.

Ilustrační foto
Týraná holčička je stále v péči zdravotníků

Přesto mluvčí ZZS PK Martin Brejcha uvedl: Byli jsme telefonicky volaní k náhle vzniklé zdravotní indispozici holčičky. Skutečnosti, které během poskytování neodkladné péče a vyšetřování kolega zjistil, ho vedly k tomu, že vedle okamžitého transportu dítěte ve vážném stavu na urgentní příjem o situaci uvědomil policii.“ Vyšetřování převzali plzeňští kriminalisté. Zahájili trestní stíhání proti pětadvacetileté pěstounce pro podezření ze spáchání těžkého ublížení na zdraví a týrání svěřené osoby. V sobotu byla žena vzatá do vazby.

Na mladším děvčátku nebyla zdravotní újma zjištěná. I tak byly ale okamžitě podniknuté kroky, aby nebyla nadále vystavená možnému riziku. Na přechodnou dobu je svěřená do péče jiným pěstounům. Organizací, která s novou rodinou spolupracuje, se stala Dobrá rodina.

„Zda bylo možné v Rokycanech indikovat, že pár nebyl pro pěstounskou péči vhodný, a jestli panovalo zvýšené riziko pro děti, teď posoudit nedokážu. Každopádně u příbuzenské pěstounské péče si nelze jako u jiných pěstounů připravit situaci, do níž dítě jde. O to důležitější je ale věnovat se tomu poté,“ konstatoval ředitel společnosti Zdeněk Soudný.

Podle našich zdrojů se rodina měla do Rokycan přestěhovat z Holoubkova a dotyčná se údajně nerozpakovala ani na veřejnosti holčičku uhodit.