Ozvěny gotiky, baroka, ale také práce současných řemeslníků. To vše se ukrývá ve zdech Mestlovského domu, památkově chráněného objektu, který stojí v Dominikánské ulici v centru Plzně. Dům je jedním z mála historických objektů, které jsou v Plzeňském kraji na prodej. Ke koupi kanceláře v regionu nabízejí třeba také barokní dům či bývalý pivovar. Alfou a omegou je podle realitních makléřů jejich ekonomické využití.

Mestlovský dům byl postavený v 15. století, roku 1728 ho přestavil plzeňský barokní architekt Jakub Auguston do honosnějšího barokního stylu, ve kterém zůstal dodnes zachován. Iniciátorem přestavby byl tehdejší primátor František Mestl. Po rekonstrukci v něm poprvé sídlila Řemeslná beseda.

Nemovitost by mohla podle realitní makléřky Ladislavy Egrmajerové přilákat hlavně lidi, kteří mají vztah k historii. „Takové památky mají cenu a je zapotřebí je zachovat i pro další generace. Pro zájemce je ale rovněž důležitá ekonomická stránka věci, tedy jak objekt efektivně využít,“ popsala makléřka.

Ukrajinští uprchlíci v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině v bývalém obchodním centru Prior na Americké třídě. Občané Ukrajiny si zde mohou vyřídit doklady potřebné k udělení víza, sjednat zdravotní pojištění nebo si zajistit ubytování.
Ruská propaganda je silná. Část rodiny nám nevěří, říká Ukrajinka z Plzně

Obecně pak platí, že budovy, které mají dlouhou historii, jsou postaveny na zajímavých místech. „V případě Mestlovského domu je to historické jádro Plzně. K zámkům a podobným nemovitostem patří zpravidla velké pozemky, které obyvatelům zajistí úplné soukromí a také možnosti dalšího využití, což ostatně bývá u kupců rozhodující,“ vysvětlila Egrmajerová.

Dům se prodává za 38 a půl milionu korun. U většiny zámeckých nabídek ale obvykle prodejní cenu zájemci stejně nenaleznou. Bývá na vyžádání v realitní kanceláři. Cena ale vždy závisí na stavu nemovitosti. „Zrekonstruované objekty, do nichž již není třeba konstrukčně zasahovat, aktuálně zdražují a kopírují tak trend vývoje cen nových bytů a rekreačních nemovitostí. Ve srovnání s rokem 2019 se jedná o zhruba 10 procentní nárůst. Oproti tomu ceny historických nemovitostí, které jsou v dezolátním stavu, klesají. To mimo jiné souvisí i se stoupajícími cenami materiálů a dlouhými čekacími lhůtami na jejich dodávky,“ sdělila Lenka Munter, makléřka realitní kanceláře Luxent – Exclusive Properties.

Občané Ukrajiny prchající před válkou stojí v dlouhé frontě před kanceláří Azylové a migrační politiky ministerstva vnitra ČR v Jagelonské ulici v Plzni. Právě tady si musí do třech dnů od příjezdu zažádat o povolení k pobytu.
Před imigračním v Plzni se tvoří dlouhé fronty Ukrajinců

Realitní kancelář Harvilla nyní nabízí k prodeji bývalý pivovar v Červeném Poříčí na Klatovsku, který leží na pozemku o velikosti téměř 12 tisíc metrů čtverečních. První zmínky o pivovaru sahají až k počátku 18. století. Areál se od roku 2016 rekonstruuje a připravuje na provoz soukromého pivovaru a restaurace.

Plzeňská Realitní kancelář JUDr. Josef Křen má v nabídce památkově chráněný barokní dům z konce 17. století v Chocenicích na jižním Plzeňsku. Prodává ho za 2 790 000 korun. Budova s užitnou plochou byla přes 470 metrů čtverečních byla zrekonstruována v roce 2018.