Plzeňský a Karlovarský kraj drží v republice neblahé prvenství. Obyvatelé obou krajů nejvíce z celé republiky trpí rakovinou tlustého střeva a slinivky břišní. Sdělili to lékaři na plzeňském setkání členů výboru České gastroenterologické společnosti a České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně s gastroenterology z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Nárůst výskytu rakoviny slinivky břišní se během čtyř desítek let v západních Čechách téměř zdvojnásobil. „Před čtyřiceti lety přibylo v Plzeňském kraji ročně devět nových případů na sto tisíc obyvatel, dnes už je to 22 pacientů ročně,“ upozornila vedoucí lékařka oddělení gastroenterologie z I. interní kliniky Fakultní nemocnice Plzeň Jana Koželuhová.

CHYBÍ ONKOLOGOVÉ

Podobně je na tom také Karlovarský kraj, který hlásí jen o pár případů méně. Proč jsou těmito vážnými onemocněními kraje zatíženy, lékaři zatím neurčili. „Zřejmě je to dané složením obyvatel a určitou genetickou zátěží, kterou však ještě nedokážeme identifikovat. Mísí se mnoho faktorů jako například stravovací návyky, stres a podobně,“ vysvětlila Koželuhová.

Albert Aliu
Družku střelil před synem, za vraždu mu hrozí 18 let

Podle ní je v Karlovarském kraji zároveň problém s onkologickou péčí. „Pociťujeme výrazný nedostatek klinických a radiačních onkologů, kteří by pacientům poskytli komplexní péči,“ sdělila lékařka.

„Naštěstí se začíná blýskat na lepší časy a v současné době jednáme o vytvoření komplexního onkologického centra,“ dodala. „Stejně tak jako u rakoviny tlustého střeva bychom chtěli zavést preventivní vyšetření (tzv. screening, pozn. red.) na rakovinu slinivky břišní. Na tom ale ještě musíme pracovat, je nutné určit rizikové skupiny a faktory,“ informovala gastroenteroložka.

„Rakovina tlustého střeva díky dvacetileté prevenci nezaznamenala tak prudký nárůst, avšak úmrtnost je stále vysoká,“ konstatovala Koželuhová a doplnila, že i přes možnost bezplatného vyšetření lidí od 50 let, se nechá vyšetřit pouze třetina pacientů.

KRÁTKÁ ČEKACÍ LHŮTA

Na lidi proto apeloval také gastroenterolog Ondřej Urban z Frýdku-Místku. „Obava ze screeningu je nesmyslná. Člověk, který se nechá řádně vyšetřit, má téměř jistotu, že se vyléčí,“ řekl Urban. Podle něj je na rozdíl od jiných evropských zemí v České republice relativně krátká čekací doba. „Pacient je objednán zhruba za jeden až maximálně tři měsíce. V čekací době je člověk sice vystaven psychologickému stresu, tím se však jeho prognóza nemění, protože nádor na střevě roste deset let,“ uzavřel odborník.

Kominík
Termíny na čištění jsou obsazené, hlásí kominíci