Šestačtyřicetiletý rodák z Hrádku u Rokycan knížky miluje od školní lavice: „Ale až kolem dvacátých narozenin jsem se pustil do poezie a s přispěním fantazie i do rozsáhlejších projektů. Vždycky ale skončily v šuplíku,“ usmívá se autor, který se koníčku dál věnoval přes časově i psychicky náročné zaměstnání. Přes dvacet let se denně stýká s lidmi, kteří porušili zákony a skončili za mřížemi. Právě tahle jejich životní etapa Šnáblovi připomíná věčný souboj mezi dobrem a zlem. Což se snaží vštěpovat dvěma potomkům, kdy dceři je dvanáct a synovi devět let. Obě děti se pochopitelně staly prvními recenzenty. „Krásná a tak trochu strašidelná pohádka. Když jsem ji četla, nemohla jsem se odtrhnout a těšila jsem se vždy na další stránku,“ prozradila Natálka.

Vlaková nehoda se stala těsně za nádražní budovou ve Kdyni.
FOTO: Železničních nehod v kraji ubylo, počet mrtvých však vzrostl

Filipínek udrží kluky i děvčata v napětí na každé ze 120 stránek. Je příběhem starostlivého tatínka, jehož při procházce šumavským lesem přepadne silná bouře. Pomoc mu nabídne roztomilý dědeček, který pro ukrácení času u hořícího ohně vypráví příběh o skřítkovi. Pochopitelně se jménem Filipínek, který prožívá úžasná dobrodružství a s pomocí svých přátel i pána lesa se připravuje na nejdůležitější boj.

Amatérský spisovatel, který toho nejvíc napsal v týdnu, kdy byla manželka s dětmi na dovolené, to neměl s vydáním díla jednoduché. Pomohla tchyně, neboť zajistila vydavatele. „Jsem rád, že jsem podlehl jejímu přemlouvání. Pak už jen zbývalo sehnat nezanedbatelnou finanční částku, aby Filipínek spatřil světlo světa. Ale i to se povedlo a už mám v hlavě pokračování,“ slibuje Šnábl.