V sobotu zaplní hřiště TJ Sokol Plzeň – Letná cvičenci. Na krajský slet Sokola jich má dorazit tisíc, hromadné skladby předvedou v roce, kdy si plzeňský Sokol připomíná 150 let založení.

Půvabnou pozvánkou na akci se minulou sobotu stal sokolský program v rámci Mezinárodního folklorního festivalu. Národopisné muzeum sáhlo do sbírek a představilo tři kroje sokolských cvičenek z 20., 30. a 40. let minulého století.

Krajský slet
10.45 Krajská sportovní prezentace na nádvoří Plzeňského Prazdroje, vystoupení cvičenců, ukázky sportů, tance
15.00 Přehlídka hromadných skladeb, hřiště TJ Sokol Plzeň-Letná

Představoval je vedoucí muzea Michal Chmelenský, nejprve hovořil k dívce v modrém. „To je kroj sokolských dorostenek, poprvé představený na všesokolském sletu v roce 1926. V různých obměnách se nosil do posledního svobodného sokolského sletu v roce 1948. Naše figurantka drží v ruce vlajku TJ Sokol Plzeň 3 z roku 1933. Budete si ji moci prohlédnout i na výstavě věnované svérázu, kterou otevřeme 21. června,“ říkal Chmelenský.

K dívce pak přistoupila další v červenobílémcvičebním úboru žákyň. Nebyla sama, měla panenku oblečenou v témže kroji který prý byl hodně oblíbený. Panenka měla na prsou stužku z posledního sletu.

Na závěr si Michal Chmelenský nechal khaki kroj, který historiky překvapil. „Slavnostní kroj sokolských dorostenek pochází pravděpodobně z roku 1948, ale je to pro nás otázka. Vypadá totiž, že je starší, ještě předválečný, ale když jsme o něm hovořili s kolegy z Prahy, odborníky na kroje, strašně je zmátlo, že sukně má kapsy, protože žádné sokolské sukně nikdy kapsy neměly. Pravděpodobně to tedy je tak, že si kroj někdo přešil a přizpůsobil ke každodennímu nošení,“ dodal.

Ilustrační fotografie.
Kůrovec dál trápí kraj. V lesích se kácí jen napadené dřevo